De private lease checklist

Twaalf punten om na te gaan voordat je een auto least

We zeggen het wel vaker; een gunstig leasetarief staat niet altijd gelijk aan een goede deal. Private lease contracten zijn per aanbieder verschillend opgebouwd. Bepaalde componenten zijn bij de prijs inbegrepen en anderen niet. Leasemaatschappijen gaan hier allemaal anders mee om.

Gebruik daarom onderstaande checklist. Hier zie je precies waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar jouw ideale leaseauto. De checklist bestaat uit 12 punten en is opgebroken in twee delen: alles gerelateerd aan de auto en zaken die te maken hebben met additionele voorwaarden. Doe er je voordeel mee!

1. De auto

Allereerst moet je natuurlijk kijken naar de auto zelf. Niet alle aanbieders bieden exact dezelfde uitvoeringen aan. Gaat het om een kaal instapmodel, of is de aangeprijsde auto juist rijk uitgerust? Gezien het enorme aanbod in de markt kan het vinden van de beste deal lastig zijn. Wij helpen hierbij door bij elke auto aan te geven welke uitvoeringen er worden aangeboden en welke nieuwprijs hier aan gekoppeld is.

2. Samenstellen of niet

Veel leasemaatschappijen bieden zogeheten lease-editions aan. Dit zijn vooraf geconfigureerde auto’s, de opties en functionaliteiten liggen al vast. Dit is wat ons betreft een groot nadeel van private lease. Je kan echter bij een aantal partijen wél zelf je auto samenstellen. Hier komen natuurlijk additionele kosten bij kijken maar je rijdt dan wel in jouw ideale auto. Vind je dit interessant? Lees precies bij wie je moet zijn in het volgende artikel.

3. Nieuw of tweedehands

Een voor de hand liggend punt op de checklist. Toch is het zaak om bij het uitzoeken van jouw leaseauto goed op te letten of het gaat om een nieuw model of een occasion. De meeste leasemaatschappijen hebben op de website netjes een aparte sectie ingericht voor tweedehands auto’s. Maar bij een aantal partijen staan de occasions tussen het standaard aanbod en dit kan verwarrend werken. Lees het volgende artikel als het leasen van een occasion juist je voorkeur geniet.

4. Leasen met bestickering

Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om te rijden in een bestickerde auto. Je maakt dan in feite reclame voor de leasemaatschappij in kwestie en in ruil hiervoor krijg je korting op het maandbedrag. Dit is van belang omdat aanbieders altijd adverteren met de ‘vanaf-prijs’, inclusief stickerkorting dus. Wees hier scherp op tijdens het vergelijken. Vind je rijden met bestickering juist interessant? Lees dan dit artikel en ontdek waar je op moet letten.

5. Verhuren van je leaseauto

Lang niet iedereen heeft hier behoefte aan. Maar als je bij tijd en wijlen je auto niet gebruikt, waarom zou je hier dan niet je voordeel mee doen? Van sommige aanbieders mag jij je leaseauto verhuren via een online platform zoals Snappcar. Neem een kijkje op de website van Snappcar en ontdek hoe dit werkt.

6. Standaard in het contract

Leasebedragen zijn natuurlijk gerelateerd aan de auto, maar ook aan de voorwaarden in het contract. Ga dus altijd na welke zaken zijn inbegrepen en voor welke componenten je extra moet betalen, dit verschilt per aanbieder. Houd vooral rekening met de volgende zaken:

  • Wegenbelasting (dit is vrijwel altijd bij de prijs inbegrepen)
  • Verzekeringen (wat is de hoogte van het eigen risico, WA en casco)
  • Pechhulp dekking (Nederland of heel Europa)
  • Afschrijving en rente (bij de prijs inbegrepen of niet)
  • Reparatie, onderhoud (waar kan je terecht en wie draait op voor de kosten)
  • Banden (vervanging, winterbanden, all-season banden)
  • Schadeherstel (veroorzaakt door jezelf of door anderen)
  • Vervangend vervoer (en binnen hoeveel dagen)

7. Gekozen looptijd

Als je een auto wilt leasen heb je voor jezelf waarschijnlijk wel helder voor welke periode je een contract aan wilt gaan. Bij de meeste maatschappijen kan je leasen voor twee, drie of vier jaar. Een overeenkomst sluiten voor een langere periode zorgt voor een daling in de maandlasten. Dit is ook de reden waarom de geadverteerde prijs altijd is gebaseerd op de langst mogelijke looptijd. Let hier goed op tijdens het vergelijken. Het kan zomaar zo zijn dat partij A voordelig uit de bus komt bij een langere looptijd maar juist relatief duur is als je korter wilt leasen.

8. Meer of minder kilometers

Als je meer rijdt dan het besproken aantal kilometers, dan betaal je extra voor elke additionele kilometer. De kosten per extra kilometer verschillen per aanbieder. Tevens krijg je bij bepaalde leasemaatschappijen een bedrag terug voor elke kilometer die je minder hebt gereden. Ga ook na wanneer deze kosten worden verrekend, is dat per maand of per jaar?

9. Borg of aanbetaling

Justlease, Lease’m, Ikrij en Directlease. Dit zijn een aantal partijen die inderdaad om een borgsom vragen alvorens je kan leasen. Zoek uit wat de hoogte van dit bedrag is op de website van de aanbieder in kwestie.

10. Kosteloos opzeggen of niet

Je contract eerder beëindigen dan besproken kan additionele kosten met zich meebrengen. Bij veel partijen loopt dit op tot zesmaal de kosten van een maandtermijn. Maar hoe zijn de voorwaarden als er sprake is van persoonlijk omstandigheden zoals een scheiding, ontslag of ziekte? Sommige leasemaatschappijen (zoals Athlon) gaan hier zeer coulant mee om. Als je aan kan tonen dat je door overmacht het contract op moet breken, zijn hier geen kosten aan verbonden.

11. Schadevrije jaren

Na drie jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Als je veel jaren hebt opgebouwd is dit absoluut een punt om rekening mee te houden. Ook hieromtrent hanteren aanbieders verschillende voorwaarden.

12. BKR en hypotheek

We sluiten af met, wat ons betreft, het belangrijkste punt op de checklist. Ben je op korte termijn van plan een hypotheek af te sluiten? Weet dan dat het leasen van een auto negatieve invloed kan hebben op de koopsom. Wat betreft een eventuele BKR notering; voordat een leasecontract van kracht kan zijn moet de leasemaatschappij in kwestie een financiële check uitvoeren. Kort door de bocht betekent dit dat de aanbieder moet beoordelen of jij als leaser de maandelijkse lasten kan dragen of niet. Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees in dit artikel waar je op moet letten.

Nu dat je weet waar je op moet letten tijdens het uitzoeken van jouw leaseauto begint de zoektocht pas echt. Bekijk hier het actuele aanbod in de markt. Heb je vragen over bovenstaande of een goede aanvulling op de checklist? Laat het ons weten via dit contactformulier.