Populaire leaseauto's
De private lease checklist
We zeggen het wel vaker; een gunstig leasetarief staat niet altijd gelijk aan een goede deal. Private lease contracten zijn per aanbieder verschillend opgebouwd. Bepaalde componenten zijn bij de prijs inbegrepen en anderen niet. Leasemaatschappijen gaan hier allemaal anders mee om.
Gebruik daarom onderstaande checklist. Hier zie je precies waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar jouw ideale leaseauto. De checklist bestaat uit 11 punten en is opgebroken in twee delen:
- 1. Alles gerelateerd aan de auto
- 2. Zaken die te maken hebben met additionele voorwaarden.
Direct door naar:
1. De auto
Allereerst moet je natuurlijk kijken naar de auto zelf. Niet alle aanbieders bieden exact dezelfde uitvoeringen aan. Gaat het om een kaal instapmodel, of is de aangeprezen auto juist rijk uitgerust?
Gezien het enorme aanbod in de markt kan het vinden van de beste deal lastig zijn. Wij helpen hierbij door bij elke auto aan te geven welke uitvoeringen er worden aangeboden en welke nieuwprijs hier aan gekoppeld is.
2. Samenstellen of niet?
Veel leasemaatschappijen bieden zogeheten lease-editions aan. Dit zijn vooraf geconfigureerde auto’s, de opties en functionaliteiten liggen al vast. Dit is wat ons betreft een groot nadeel van private lease.
Je kan echter bij een aantal partijen wél zelf je auto samenstellen. Hier komen natuurlijk additionele kosten bij kijken maar je rijdt dan wel in jouw ideale auto. Vind je dit interessant?
Lees precies bij wie je moet zijn in het volgende artikel: leaseauto samenstellen of niet?.
Populaire private lease auto's
3. Nieuw of tweedehands
Een voor de hand liggend punt op de checklist. Toch is het zaak om bij het uitzoeken van jouw leaseauto goed op te letten of het gaat om een nieuw model of een occasion. De meeste leasemaatschappijen hebben op de website netjes een aparte sectie ingericht voor tweedehands auto’s.
Maar bij een aantal partijen staan de occasions tussen het standaard aanbod en dit kan verwarrend werken. Lees het volgende artikel als het leasen van een occasion juist je voorkeur geniet.
4. Leasen met bestickering
Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om te rijden in een bestickerde auto. Je maakt dan in feite reclame voor de leasemaatschappij in kwestie en in ruil hiervoor krijg je korting op het maandbedrag. Dit is van belang omdat aanbieders altijd adverteren met de ‘vanaf-prijs’, inclusief stickerkorting dus.
Wees hier scherp op tijdens het vergelijken. Vind je rijden met bestickering juist interessant? Lees dan dit artikel en ontdek waar je op moet letten.
Welke voorwaarden zijn belangrijk?
- Wegenbelasting (dit is vrijwel altijd bij de prijs inbegrepen)
- Verzekeringen (wat is de hoogte van het eigen risico, WA en casco)
- Pechhulp dekking (Nederland of heel Europa)
- Afschrijving en rente (bij de prijs inbegrepen of niet)
- Reparatie, onderhoud (waar kan je terecht en wie draait op voor de kosten)
- Banden (vervanging, winterbanden, all-season banden)
- Schadeherstel (veroorzaakt door jezelf of door anderen)
- Vervangend vervoer (en binnen hoeveel dagen)
5. Standaard in het contract
Leasebedragen zijn natuurlijk gerelateerd aan de auto, maar ook aan de voorwaarden in het contract. Ga dus altijd na welke zaken zijn inbegrepen en voor welke componenten je extra moet betalen, dit verschilt per aanbieder.
In de regel zijn zaken als: wegenbelasting, verzekeringen en schadeherstel altijd bij de leaseprijs inbegrepen. Maar omtrent bijvoorbeeld vervangend vervoer en pechhulp lopen bepalingen uiteen bij aanbieders.
Wat er in elk geval nooit bij de leaseprijs is inbegrepen, is de brandstof. Lees hier meer over dit onderwerp.
6. Gekozen looptijd
Als je een auto wilt leasen heb je voor jezelf waarschijnlijk wel helder voor welke periode je een contract aan wilt gaan. Bij de meeste maatschappijen kan je leasen voor twee, drie of vier jaar.
Een overeenkomst sluiten voor een langere periode zorgt voor een daling in de maandlasten. Dit is ook de reden waarom de geadverteerde prijs altijd is gebaseerd op de langst mogelijke looptijd.
Let hier goed op tijdens het vergelijken. Het kan zomaar zo zijn dat partij A voordelig uit de bus komt bij een langere looptijd maar juist relatief duur is als je korter wilt leasen.
- Tip: lees het volgende artikel als je wilt leasen voor een korte periode.
7. Meer of minder kilometers
Als je meer rijdt dan het besproken aantal kilometers, dan betaal je bij voor elke additionele kilometer. De kosten per extra kilometer verschillen per aanbieder. Tevens krijg je bij bepaalde leasemaatschappijen een bedrag terug voor elke kilometer die je minder hebt gereden.
Er zijn een aantal partijen waarbij wordt gewerkt met kilometerbundels (bijvoorbeeld 10.000 – 15.000 km). Rijd je buiten deze bundel, dan kom je automatisch terecht in een duurdere bundel. Ga ook na wanneer deze kosten worden verrekend, is dat per maand of per jaar?
Lees hier meer over dit onderwerp.
8. Borg of aanbetaling
Justlease, Lease’m, Ikrij en Directlease. Dit zijn een aantal partijen die inderdaad om een borgsom vragen alvorens je kan leasen. De hoogte van de borg is in de regel afhankelijk van de waarde van de gekozen auto. Maar andere partijen hanteren een vast, laag en schappelijk bedrag. Zoek uit wat de hoogte van dit bedrag is op de website van de aanbieder in kwestie.
Lees meer over dit onderwerp in het artikel: is een aanbetaling verplicht?
9. Kosteloos opzeggen of niet
Je contract eerder beëindigen dan besproken kan additionele kosten met zich meebrengen. Bij veel partijen loopt dit op tot zesmaal de kosten van een maandtermijn. Maar hoe zijn de voorwaarden als er sprake is van persoonlijk omstandigheden zoals een scheiding, ontslag of ziekte?
Sommige leasemaatschappijen (zoals Athlon) gaan hier zeer coulant mee om. Als je aan kan tonen dat je door overmacht het contract op moet breken, zijn hier geen kosten aan verbonden.
Raadpleeg ook hier voor de specifieke voorwaarden de website van de aanbieder in kwestie.
Populaire private lease auto's
10. Schadevrije jaren
Na drie jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Als je veel jaren hebt opgebouwd is dit absoluut een punt om rekening mee te houden. Ook hieromtrent hanteren private lease aanbieders verschillende voorwaarden.
Daarnaast is het aantal schadevrije jaren van belang. Er zijn aanbieders (Toyota bijvoorbeeld) die een hoger leasetarief hanteren wanneer je minder dan 15 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dit is vooral ongunstig voor beginnende bestuurders. We tonen de bepalingen hieromtrent per private lease aanbieder, zo kan jij eenvoudig vergelijken.
11. BKR en hypotheek
Ben je op korte termijn van plan een hypotheek af te sluiten? Weet dan dat het leasen van een auto negatieve invloed kan hebben op de koopsom.
Wat betreft een eventuele BKR notering; voordat een leasecontract van kracht kan zijn moet de leasemaatschappij in kwestie een financiële check uitvoeren. Kort door de bocht betekent dit dat de aanbieder moet beoordelen of jij als leaser de maandelijkse lasten kan dragen of niet. Lees hier meer over het onderwerp private lease en hypotheek.