Zakelijk of privé leasen?

Alles over de verschillen in aanbod, voorwaarden, bijtelling en meer.

Laten we beginnen met de conclusie: rijd je privé veel kilometers, kies dan voor private lease. Rijd je relatief gezien veel meer zakelijke kilometers, dan moet je de bijtelling op privé gereden kilometers voor lief nemen. Maar naast de kilometrage zijn er ook nog een aantal belangrijke nuances om in acht te nemen. We sommen deze voor je op.

Verschil in aanbod

  • Private: als consument heb je minder keuze maar het auto-aanbod groeit wel. Alleen op onze site al kan je meer dan 180 modellen vinden en dat was een paar jaar geleden wel anders. Destijds kon je in de regel alleen kiezen voor een kleinere auto. Anno 2022 zijn ook auto’s in het luxere segment goed vertegenwoordigd.
  • Zakelijk: het aanbod in het zakelijke segment is enorm, je kan kiezen uit ruim 350 auto’s. Groot voordeel is ook dat je de auto kan samenstellen naar hartenlust. Het toevoegen van luxe of additionele opties heeft natuurlijk wel invloed op de leaseprijs.

Verschil in voorwaarden

  • Private: de algemene bepalingen in privé lease contracten zijn gebaseerd op het huur -en consumentenrecht. Deze voorwaarden zijn duidelijk en gedeponeerd, dus ten alle tijden voor iedereen inzichtelijk. Qua kleine lettertjes kunnen voorwaarden per leasemaatschappij uiteen lopen maar in grote lijnen is er weinig verschil. De meeste (grote) aanbieders zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit geeft jou als consument extra zekerheden. Zo heb je bijvoorbeeld altijd 14 dagen bedenktijd en wordt je beschermd tegen te hoge financiële lasten.
  • Zakelijk: in dit segment werkt men met de zogeheten mantelovereenkomst, een specifiek document aangepast naar de vraag van de klant. Het grote verschil met privé lease is dus dat er geen ‘standaard overeenkomst’ geldt, het verschilt per klant en situatie. Dit maakt ook dat je als zakelijke leaser meer invloed hebt op de inhoud van een overeenkomst.

Verschil in BTW en bijtelling

  • Private: bij privé lease is het wettelijk verplicht prijzen inclusief BTW te vermelden, in het zakelijke segment zijn prijzen doorgaans exclusief BTW. Het gebrek aan bijtelling is natuurlijk ook noemenswaardig. Als je privé least kan je uiteraard wel je auto voor zakelijke doeleinden gebruiken. Sterker nog, je kunt €0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst.
  • Zakelijk: als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden gebruikt, ziet de Belastingdienst de auto als inkomen. Normaliter tel je 25% van de waarde van de auto op bij je inkomen. Daar moet je dus belasting over betalen. Voor elektrische auto’s ligt de bijtelling een stuk lager, 4% in plaats van 25%.

Verschil kredietregistratie

  • Private: zodra je een offerte-aanvraag indient voor privé lease wordt er een financiële check uitgevoerd. Dit doen leasebedrijven om te kijken of jij als potentiële klant kredietwaardig bent. Zodra je een overeenkomst aangaat wordt deze bij het BKR geregistreerd. Lees hier meer over dit effect.
  • Zakelijk: als je least op de zaak (of die van jouw werkgever) speelt dit geen rol. Je krijgt dus geen BKR registratie op naam en het heeft geen invloed op overige leencapaciteit. Met andere woorden; als je van plan bent een hypotheek af te sluiten, wordt je zakelijke leaseauto buiten beschouwing gelaten in de calculaties.

Verschil in dienstverlening

Hier hoort eigenlijk geen merkbaar verschil te zijn. Vooral bij grote en gerenommeerde leasemaatschappijen is de service in beide segmenten volgens de standaard. Mocht je twijfelen tussen bepaalde aanbieders raden wij je aan om online op zoek te gaan naar reviews en ervaringen van anderen. In de nabije toekomst zijn deze overigens ook te vinden op Private-lease-aanbiedingen.nl!

Populairste auto’s van dit moment

Ford Explorer

ford explorer private lease

Vanaf €549 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto

MG3

mg3 private lease

Vanaf €329 /mnd

2aanbieders

Bekijk auto

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

8aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

6aanbieders

Bekijk auto