Kan ik leasen met een BKR codering?

Lees alles over de mogelijke gevolgen van een registratie

In de meeste gevallen kan je alsnog leasen met een BKR codering, het is afhankelijk van het soort registratie. Voordat een leasecontract van kracht kan zijn moet de leasemaatschappij in kwestie een financiële check uitvoeren. Kort door de bocht betekent dit dat de aanbieder moet beoordelen of jij als leaser het maandbedrag kan betalen. Dit wordt uiteraard gebaseerd op je huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven. Om dit inzichtelijk te maken moeten er een aantal documenten worden ingeleverd:

  • Een kopie van een recente loonstrook.
  • Een werkgeversverklaring (als werknemer)
  • Verklaring pensioen (als gepensioneerde)

Daarnaast kan er, afhankelijk van de leasemaatschappij, worden gevraagd naar:

  • Een kopie van je rijbewijs
  • Een kopie van je identiteitsbewijs
  • Een overzicht van de woonlasten
  • Verklaring alimentatie (indien van toepassing)

Op basis van al deze gegevens kan de financiële check worden afgerond. Als alles akkoord is bevonden kan je een leasecontract afsluiten.

De BKR registratie

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat een registratie bij het BKR niet per definitie negatief is. Veel mensen hebben een positieve BKR notering, dus het staat niet automatisch gelijk aan betalingsproblemen aan de kant van de consument. Als je een auto privé wilt leasen wordt dit altijd opgenomen in de database van het BKR. 65% van het totale leasebedrag wordt geregistreerd.

Stel; je leaset 5 jaar lang een auto voor €300 per maand, dan is de som van alle termijnen €18.000. Hiervan wordt 65% (€11.700) gezien als vaste lasten die je in de komende periode niet aan andere zaken kan besteden. Dit heeft dus invloed op bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek. Strikt genomen heb je op basis van het genoemde rekenvoorbeeld dus €11.700 minder beschikbaar voor een hypotheek of andere lening. Houd hier rekening mee als je op het punt staat een huis te kopen.

Een BKR registratie kan echter ook een positief effect hebben. Als tijdens de check voor de leaseconstructie wordt geconstateerd dat je geen betalingsachterstanden hebt, is dat vaak gunstig voor de beoordeling van de nieuwe lening. Als je op het punt staat om privé een auto te leasen is het altijd aan te raden om na te gaan hoe je op dit moment geregistreerd staat bij het BKR. Je kan jouw persoonlijke gegevens hieromtrent opvragen bij het BKR zelf.

Veelgestelde vragen