Private lease: wel of geen aftrekpost?

Is de BTW van private lease (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar?

Nee, in geen geval is private lease fiscaal aftrekbaar. Wel kan je als zelfstandig ondernemer de gereden kilometers opgeven als zakelijke kosten. Hiervoor geldt een maximale vergoeding van €0,23 per kilometer.

In beginsel is private lease niet fiscaal aftrekbaar omdat de leaseauto bedoeld is voor privé doeleinden. De fiscus dient dus niet voor deze kosten opdraaien. Geen van de vaste maandelijkse kosten die komen kijken bij private lease zijn terug te vorderen.

Zijn variabele kosten aftrekbaar?

In principe wel maar het gros van de maandelijkse private lease kosten zijn vast. Kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en wegenbelasting zijn in het maandtarief verwerkt. Wat er overblijft aan variabele lasten is minimaal; brandstof (hier staat de kilometervergoeding voor), verkeersboetes en parkeerkosten. Alleen de laatstgenoemde zou kunnen worden opgevoerd als kosten wanneer je de auto gebruikt voor zakelijke ritten.

Is private lease als ZPP’er mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk maar let goed op de plus- en minpunten.

  • Nadeel is bijvoorbeeld dat er altijd een BKR-registratie plaatsvindt, dit kan gevolgen hebben bij het afsluiten van een hypotheek of lening. Ook is private lease een vorm van full-operational lease, dat houdt in dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto.
  • Voordeel is natuurlijk dat de bijtelling niet geldt, simpelweg omdat het leasecontract op eigen naam staat.

Zodoende zien wij ook vaak dat ZZP’ers, naast een zakelijke leaseauto, óók particulier een auto leasen. Zo omzeil je de bijtelling voor auto nummer 1 en in veel gevallen kan je met deze besparing auto nummer 2 volledig betalen. Helemaal geen gek idee. Je rijdt al vanaf €199 per maand in een private lease auto. Zelfs de bijtelling van een bescheiden leaseauto komt al dicht in de buurt van dit bedrag.

Private lease of zakelijk leasen?

Het voordeel van zakelijk leasen is dat alle kosten fiscaal aftrekbaar zijn, zowel de maandkosten als de betaalde btw. Dit is bij private lease niet het geval en dan ook gelijk een nadeel. Voor kleine ondernemers of ZZP’ers is private lease wel een prima alternatief. De leaseauto is zowel privé als zakelijk inzetbaar.

Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de gereden kilometers bij te houden (ritregistratie). Gedeclareerde kilometers moeten immers aantoonbaar zijn. Lees hier meer over de verschillen tussen zakelijk leasen en private lease.

Met de leaseauto naar het buitenland?

Ondernemers moeten soms naar het buitenland reizen. In veel gevallen mag de private lease auto gewoon in het buitenland komen, maar niet in alle landen. In het leasecontract staat altijd vermeld voor welke landen de verzekering eventuele schade dekt. Check dit vooraf goed.

Vergelijk ook goed de overige contractuele bepalingen, deze lopen vaak uiteen bij de verschillende aanbieders. Lees alle voorwaarden goed door en bepaal waar je wel en geen behoefte aan hebt. Zo betaal je niet extra voor modules of clausules waar je toch geen gebruik van maakt. Voor tips op dit gebied, bekijk onze handige private lease checklist.