Wordt privé leasen gezien als lenen?

En heeft het effect op een andere lening of hypotheek?

Nee, privé een auto leasen wordt niet gezien als een lening. Private lease is een vorm van operational lease en dat houdt in dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een telefoonabonnement, dan is het object aan het eind van de overeenkomst eigendom van de klant.

Ook wordt er in feite geen krediet verstrekt voor de auto, je betaalt als klant een vast bedrag per maand van het eigen vermogen. Hier komt verder ook geen rente aan te pas. Zodoende is private lease eerder een vorm van huren en niet een vorm van lenen.

Haram of niet?

Strikt genomen is privé een auto leasen dus ook niet haram, maar als we tussen de regels doorlezen kan dit ook op een andere manier worden geïnterpreteerd. Je kan namelijk ook stellen dat de leasemaatschappij wél rente moet voldoen over de auto waar jij in rijdt en dan belanden we in een grijs gebied. Je zou als klant dan toch indirect verantwoordelijk zijn voor het aflossen van deze rente?

Inderdaad, maar overweeg in deze kwestie de volgende vergelijking: elke euro in omloop wordt door de Europese Centrale Bank gecreëerd onder de voorwaarden van toegepaste rente. Landelijke banken en overheden die dit geleende geld uitgeven zijn verantwoordelijk voor het aflossen van de lening plus rente. Dit betekent echter niet dat elke belastingbetaler medeverantwoordelijk is voor het aflossen van de staatsleningen, uitgegeven door de ECB. Gelukkig maar, want anders zou het betalen van elke vorm van belasting haram zijn.

Maar… ik krijg wel een BKR registratie?

Ja, en dat lijkt tegenstrijdig. Is private lease nou een lening of niet?
Het is goed om te weten dat een BKR notering niet per definitie negatief is. Zolang je aan de lopende financiële verplichtingen kan voldoen, is er niets aan de hand. Bureau Krediet Registratie is namelijk vooral een waakhond, een instantie die particulieren beschermd tegen te hoge lasten.

Het leasen van een auto is geen goedkope aangelegenheid. De kosten kunnen een groot deel van de maandelijkse inkomsten in beslag nemen. Als deze uitgaven niet worden geregistreerd, kan een consument meer lenen dan realistisch is en in de problemen belanden.

Daarom is het uitvoeren van een BKR-check ook belangrijk voor leasemaatschappijen. Het is een snelle en waterdichte manier om te achterhalen of een potentiële klant de benodigde financiële draagkracht heeft.

Dus private lease heeft invloed op mijn hypotheek?

Wel als het gaat om een nieuw af te sluiten hypotheek. Het heeft invloed op de hoogte van alle vormen van leningen. Het BKR zal 100% van de totale kosten van je leaseauto registreren.

Stel; je least 5 jaar lang een auto voor €300 per maand, dan is de som van alle termijnen €18.000. Hiervan wordt 100% gezien als vaste lasten die je in de komende periode niet aan andere zaken kan besteden. Je zou dan denken dat er in dit rekenvoorbeeld €18.000 minder beschikbaar is voor een hypotheek of andere lening, maar de calculatie ligt een stukje ingewikkelder. Lees hier meer over: leasen met een BKR notering en de bijbehorende hypotheekberekening.

Kortom:

Is private lease een lening? Nee, juridisch gezien niet. Het is eerder een vorm van huren.
Maar lijkt het op een lening? Dat zeker. Je kan namelijk rijden in een nieuwe auto, zonder deze zelf op voorhand te financieren.