Kan ik privé leasen met een uitkering?

Wij zetten de mogelijkheden per type uitkering op rij

Nederland telt ruim 235.000 private leasecontracten. Dit laat zien dat privé een auto leasen ontzettend populair is. Is private lease met een uitkering mogelijk? In sommige gevallen wel, dit hangt van het type uitkering af.

Kan ik een leaseauto betalen?

Wie voor private lease gaat krijgt met maandelijkse kosten te maken. Gelukkig vallen de meest voorkomende kosten binnen het leasecontract:

  • Gebruik van de auto
  • APK, onderhoud en reparatie
  • Wegenbelasting
  • Verzekering

Brandstofkosten, parkeerkosten, boetes en sommige reparaties zijn voor eigen rekening. Of een leaseauto betaalbaar is hangt van de hoogte van het inkomen af. Een uitkering ligt vaak op of zelfs onder het minimumloon. De leasemaatschappij voert daarom altijd een kredietcheck uit.

Kan ik leasen met een uitkering?

Private lease met uitkering is in de helft van de gevallen mogelijk. Omdat er zoveel verschillende uitkeringen zijn bespreken we hieronder de mogelijkheden.

Is private lease met AOW mogelijk?

AOW wordt als een vast inkomen gezien. Voor leasemaatschappijen biedt dit voldoende zekerheid om private lease goed te keuren. Het kan echter dat de AOW-uitkering in combinatie met de vaste lasten ontoereikend is. In dit geval zijn er drie opties:
1. Inkomen van de partner meetellen (deze tekent ook voor het leasecontract)
2. Pensioen meetellen
3. Geen private lease

Private lease met bijstandsuitkering, kan dat?

Een bijstandsuitkering bedraagt 70% tot 100% van het netto minimumloon. Voor veel leasemaatschappijen is onduidelijk hoe lang de bijstandsuitkering voort blijft duren. Bovendien kan de hoogte van de bijstandsuitkering te laag zijn voor private lease. Het wordt met bijstandsuitkering dan ook heel lastig om voor een leaseauto te gaan.

Private lease met WW-uitkering?

Een WW-uitkering (werkloosheid) is altijd tijdelijk. Leasemaatschappijen stellen als voorwaarde dat de inkomsten gedurende het leasecontract door blijven lopen. Omdat een WW uitkering maximaal 24 maanden wordt uitgekeerd is de kans groot dat deze uitkering bij aanvraag van private lease niet geaccepteerd wordt.

Private lease met WIA-, WAO- of Wajong uitkering?

Hoe zit het met private lease en uitkering wanneer het om WIA, WAO of Wajong gaat? Het gaat hier om mensen met een arbeidsbeperking of ziekte. Veel leasemaatschappijen accepteren een Wajonguitkering, WIA of WAO als vast inkomen. Dit verschilt echter per leasemaatschappij. Het is altijd beter om dit vooraf na te vragen.

Private lease als ondernemer en dan een uitkering, wat nu?

Stoppen met het bedrijf heeft altijd nadelige gevallen. Een lopend leasecontract opzeggen is niet direct mogelijk of er hangen hoge kosten aan vast. Gelukkig houden veel leasemaatschappijen rekening met noodsituaties. Denk hierbij aan ernstige ziekte, ontslag of een echtscheiding. In deze gevallen is het toch mogelijk om het leasecontract kosteloos op te zeggen.
Ga als zelfstandig ondernemer niet zomaar een leasecontract aan. Bekijk vooraf wat de regels zijn, ook in situaties waarbij het bedrijf moet worden stopgezet. Houd er rekening mee dat dat er een verschil is tussen private lease en zakelijk leasen, in dit laatste geval staat een leaseauto vaak op naam van het bedrijf.