Hoe ben je verzekerd als private leaser?

Welke schade is er standaard gedekt en via welke verzekeraar?

Als je een private lease contract afsluit, dan is de leaseauto direct verzekerd. De kosten hiervoor zijn bij het maandelijkse leasetarief inbegrepen. Handig, maar hierdoor wordt het verzekeringscomponent ook minder transparant. Waar ben je uiteindelijk verzekerd en waartegen? Wij ontvangen veel vragen over dit onderwerp en zetten daarom wat antwoorden op rij.

Hoe en waar ben ik verzekerd als leaser?

Uiteraard is de leaseauto altijd WA-verzekerd. Een uitgebreide cascoverzekering is niet verplicht maar veel leasemaatschappijen kiezen hier wel voor. Aanvullende verzekeringen, zoals een SVI of OIV, kan je altijd additioneel afnemen tegen bijkomende kosten.

Het is aan de lease-aanbieder zelf om te bepalen met welke verzekeraar zij zaken willen doen. In de regel hebben leasemaatschappijen op dit vlak overeenkomsten met gerenommeerde verzekeraars; partijen die wij allemaal kennen.

Voordeel voor de leaser is dat een leasemaatschappij enorm veel ‘verzekerden’ aanbrengt. Zoveel, dat ze hiervoor een korting ontvangen van de verzekeringsmaatschappij. Een groot deel van deze korting is vervolgens verwerkt in de private leasetarieven. Zo betaal je als klant dus relatief weinig voor het verzekeringscomponent in het leasecontract.

Wat is het verschil tussen WA en casco?

Met een WA verzekering krijg je alleen schade vergoed die je zelf (met je auto) aan andere weggebruikers toebrengt. Een cascoverzekering daarentegen dekt alles, dit noem je ook wel een allrisk verzekering. Alle mogelijk vormen van schade zijn hiermee gedekt. Dus ook bij eenzijdige aanrijdingen, bijvoorbeeld wanneer je zelf tegen een lantaarnpaal rijdt.
Verder bent je verzekerd tegen: sterretjes in de voorruit, diefstal en schade door brand. Zelfs de gevolgen van natuurlijke fenomenen zoals een storm of blikseminslag zijn gedekt met een cascoverzekering.

Wat is de hoogte van het eigen risico?

Met een leaseauto ben je meestal allrisk verzekerd. Dat is fijn maar je draagt natuurlijk altijd een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, hangt af van de details in het leasecontract. Als we kijken naar de bedragen die worden gehanteerd door onze private lease partners, dan zien wij veel verschillen. Gemiddeld genomen bedraagt het eigen risico €300 (WA + Casco), maar bepaalde maatschappijen rekenen €500 per incident. Let hier dus goed op.

Blijven schadevrije jaren behouden?

Wanneer je een X-aantal schadevrije jaren hebt dan krijg je korting op de verzekeringspremie. Maar hoe werkt dat voor privé leasers? Bij private lease staat de autoverzekering altijd op naam van de leasemaatschappij. Dit betekent dat de schadevrije jaren gedurende het de loop van het leasecontract niet worden opgebouwd. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Schadevrije jaren staan namelijk altijd geregistreerd in de centrale database Roy-Data. Een deel van onze private lease partners zijn aangesloten op Roy-Data. Leasen bij een van deze aanbieders houdt dus in dat de opgebouwde schadevrije jaren intact blijven. Vraag voor alle zekerheid op voorhand aan de leasemaatschappij of je jouw schadevrije jaren kunt meenemen.

Hoe zit het met pechhulp?

Bij sommige lease-aanbieders is pechhulp inbegrepen bij het maandbedrag, bij ANWB bijvoorbeeld. Als je zelf nog geen wegenwacht abonnement hebt, is dat weer een mooi voordeel. Let tijdens het vergelijken van de tarieven voor pechhulp goed op de kleine lettertjes. Wat als je panne krijgt met je leaseauto in het buitenland? En mag je ook vervangend vervoer verwachten als dit nodig is? Bekijk voor de volledigheid altijd goed de specifieke voorwaarden op de website van de beoogde aanbieder.

Welke verzekeringen zijn verder van belang?

Los van schade en de vergoeding hiervan, brengt private lease nog een belangrijke risicofactor met zich mee. Dan hebben we het over de maandelijkse lasten waar je als leaser aan moet voldoen. Bij het sluiten van een leasecontract ga je als klant een flinke betaalverplichting aan. Het kan natuurlijk gebeuren dat je hier door omstandigheden niet meer aan kan voldoen. Denk bijvoorbeeld aan onvoorziene kosten of het verliezen van een inkomstenbron door (gedwongen) ontslag of een echtscheiding.

Bij de meeste private lease aanbieders is het mogelijk je hiervoor te verzekeren middels een protectieplan. Tegen een kleine maandelijkse toeslag kan je kosteloos je contract opzeggen wanneer dat nodig is. Strikt genomen is dit geen verzekering, maar wel een component waarmee je eventuele risico’s kan wegnemen.