Private leaseauto op vakantie

Mag ik met mijn leaseauto op vakantie? Alles over de mogelijkheden

Laten we aftrappen met een duidelijk antwoord; ja, je mag met een private leaseauto op vakantie maar bepaalde landen vormen een uitzondering op deze regel. In welke landen de leaseauto wel is toegestaan staat duidelijk in het leasecontract aangegeven. Controleer dit van tevoren goed of neem contact op met de leasemaatschappij.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken om rekening mee te houden als het gaat om vakanties met de leaseauto. In dit artikel behandelen wij de meest gestelde vragen hieromtrent.

Kan ik een grotere leaseauto krijgen?

Allereerst over de inhoud van de leaseauto; deze voldoet voor dagelijks gebruik maar op vakantie moet er veel bagage mee. Daarom is er vaak behoefte aan een grotere leaseauto. Gelukkig bieden de meeste leasemaatschappijen de optie om je leaseauto tijdelijk in te ruilen voor een ruimer model.

Ook hieromtrent lopen bijkomende voorwaarden en eventuele kosten per aanbieder uiteen. Neem voor je vakantie contact op met jouw leasemaatschappij om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zijn er extra kosten?

Van en naar de vakantiebestemming zorgt altijd voor extra kilometers, bovendien wordt er op vakantie ook het nodige rondgereden. Het additioneel aantal kilometers komt al snel op 500 tot 3.000. In een leasecontract spreek je af hoeveel kilometers je maximaal mag rijden; 10.000 per jaar bijvoorbeeld.

Door een verre vakantie kan het gebeuren dat de kilometrage overschreden wordt. Hier zijn altijd extra kosten aan verbonden. Vaak rekent de leasemaatschappij tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Check daarom van tevoren goed de huidige stand van zaken: hoeveel kilometers heb je al gereden en zijn er binnen de huidige bundel nog voldoende over voor de vakantie.

Wat te doen bij pech in het buitenland?

Het is natuurlijk niet te hopen maar het kan altijd gebeuren: een lekke band, defecte motor of andere problemen. Ook een (verkeers)ongeluk zit in een klein hoekje. Bij pech in het buitenland is het belangrijk om direct contact op te nemen met de leasemaatschappij. Deze onderneemt actie, bijvoorbeeld door de lokale wegenwacht in te schakelen.

Of je ook op zal draaien voor de uiteindelijke kosten is afhankelijk van de gekozen opties omtrent pechhulp bij het afsluiten van het contract. Zo is wegenwacht Europa standaard inbegrepen bij bepaalde aanbieders, en bij andere dien je hiervoor extra te betalen.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Het is niet verstandig om op eigen gelegenheid reparaties uit te laten voeren. Wanneer dit zonder overleg met de leasemaatschappij gebeurt worden deze kosten waarschijnlijk niet vergoed. Mocht de leasemaatschappij wel toestemming geven dan is het belangrijk om altijd de factuur van het garagebedrijf goed te bewaren.

Houd ook rekening met eisen in bepaalde landen. Zo is een groen vignet in Duitsland verplicht (milieu zones) en moet er bij een bezoek aan Frankrijk altijd een alcoholtest in de auto aanwezig zijn.