Je staat op het punt om een auto te leasen. Maar voor welke leasevorm kies je; operational, financial of private lease? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten? Alle opties kennen voor- en nadelen, het is dus van belang een constructie te kiezen die goed past bij jouw (financiële) situatie. Per leasevorm geven we een korte maar volledige toelichting over de werking hiervan.
Financial lease
Dit is een leasevorm waarbij leasemaatschappijen auto’s voorfinancieren. Het is dus als het ware een lening, specifiek bedoeld voor het aanschaffen van een auto. Je kan dit vergelijken met het kopen van een huis en het afsluiten van de bijbehorende hypotheek. Je hebt direct beschikking tot het object en gedurende de looptijd van het contract los je maandelijks een bepaald bedrag af.
Operationele zaken zoals onderhoud, service, wegenbelasting en verzekeringen zijn geen onderdeel van deze overeenkomst. Hier moet je dus extra voor betalen. Je kan dit zien als een nadeel, aan de andere kant kan je bijvoorbeeld zelf bepalen waar je een autoverzekering afsluit of waar je de auto onderbrengt voor een APK.
Kenmerkend aan financial lease; de auto is bij het aflopen van het contract jouw eigendom. Dit betekent ook dat je als leaser de economische risico’s draagt. Deze leasevorm is geschikt voor zowel zakelijke als particuliere berijders. Een groot bijkomend voordeel voor ondernemers is dat de auto op de balans staat waardoor deze in aanmerking komt voor investeringsaftrek.
Operational lease
Het is verreweg de meest populaire leaseconstructie in Nederland. Ook dit is in principe een vorm van leasen die we voornamelijk terug zien in de zakelijke wereld. In tegenstelling tot financial lease zijn hier ook operationele zaken bij de leaseprijs inbegrepen. Zo zijn er geen additionele kosten voor verzekeringen, reparaties of onderhoud. Hier staat wel tegenover, de auto blijft in het bezit van de leasemaatschappij en wordt dus niet jouw eigendom. Het is dus in feite een huurconstructie tegen een gereduceerd tarief. Aan het einde van de contractperiode lever je de auto weer in bij de aanbieder in kwestie.
Private lease
Deze leasevorm kent veel gelijkenissen met operational lease. Zo zijn zaken als onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting en kosten voor eventuele reparaties bij het maandbedrag inbegrepen. Het grootste verschil is natuurlijk dat private lease niet gericht is op de zakelijke wereld. Zo betaal je als particulier bijvoorbeeld geen bijtelling. Daarentegen kan je een private lease auto wel gebruiken voor zakelijke ritten. Sterker nog; je krijgt een kilometervergoeding als je de auto gebruikt voor bedrijfsmatige doeleinden. Hierdoor is private lease ook interessant voor ZZP’ers en ondernemers.
Een groot voordeel van private lease is de mate van transparantie, de markt is erg doorzichtig. Dit maakt het vrij eenvoudig om auto’s en aanbieders te vergelijken op prijs en voorwaarden. Iets waar wij natuurlijk een handje bij helpen. Privé leasen kent eerlijkheidshalve echter ook een aantal nadelen. Zo wordt je bijvoorbeeld automatisch geregistreerd bij het BKR. Hier vind je een volledige lijst met voor- en nadelen.
Toch, als je een auto wilt leasen als particulier, dan is private lease waarschijnlijk de way to go. Wil je precies weten hoe dit werkt? Lees dan het volgende artikel.