Wat is private lease en hoe werkt het?

Lees alles over de voordelen en nadelen van privé leasen

Met private lease rijd je in een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Het grootste voordeel van leasen is dat het niet gepaard gaat met initiële kosten. Je hoeft geen auto te kopen, je leent deze als het ware tegen een vooraf vastgesteld bedrag. Kostenposten als onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen zijn bij de prijs inbegrepen. Hierdoor houd je als consument geld over voor andere belangrijke zaken.

Private lease is een verstandige optie voor mensen die een auto voornamelijk gebruiken in hun vrije tijd. In alle andere gevallen is het verstandig om te kiezen voor een zakelijke leaseconstructie. Private lease is een leasevorm in opkomst, het wint aan populariteit. Je hoort er steeds meer over in de media en waarschijnlijk van de mensen in je omgeving en dat is niet voor niks. Leasen brengt vele voordelen met zich mee maar voordat we hierop ingaan, laten we eerst kijken hoe private lease werkt.

Hoe werkt private lease?

Je gaat als gebruiker een overeenkomst aan met een leasemaatschappij. Hierbij kies je als klant zelf de looptijd van het contract, deze varieert tussen de 12 en 60 maanden. Ook leg je vast hoeveel kilometers je jaarlijks in de auto zal rijden. Des te langer de looptijd, des te lager de maandlasten. Voor het aantal kilometers geldt: meer rijden is meer betalen.

Als berijder heb je de keuze uit een ruim aanbod auto’s, dat was kort geleden wel anders. Private lease is namelijk een relatief nieuw product. Voorheen werden alleen de gangbare en meest populaire modellen aangeboden, tegenwoordig is de keuze een stuk ruimer. Zelfs luxe en door velen gewilde auto’s van merken zoals Audi, BMW en Tesla zijn beschikbaar.

Je leaseauto samenstellen

Na het selecteren van de gewenste auto kan je deze zelf samenstellen. Ten minste: wat dit puntje betreft is de keuze vaak nog ietwat beperkt. Auto’s worden veelal aangeboden in één bepaalde uitvoering. Tot op een bepaalde hoogte is de auto uit te rusten naar wens. Zo kan je in de regel kiezen tussen een automaat of een handgeschakelde auto. Ook zijn functionaliteiten als airco, navigatie en cruise control veelal optioneel. Maar de mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid als bij de aanschaf van een auto.
De reden hiervoor is voor de hand liggend: leasemaatschappijen kunnen geen brede selectie aan uitvoeringen op voorraad nemen in de hoop dat klanten hier voor kiezen. Ze kijken eerst naar de behoefte in de markt en passen hun inkoop daar op aan.

Dit kunnen we in principe aanmerken als een nadeel maar het is voor vele consumenten helemaal geen probleem. Toch een mooi bruggetje naar de voor- en nadelen van private lease, we noemen de belangrijkste.

Voordelen private lease

 • Geen onderhoud meer: de leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud. Gaat er iets kapot aan de auto? Dan draai je niet op voor de kosten.
 • Een vast maandbedrag: hierbij zijn eigenlijk alle kosten inbegrepen: wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Je hebt nergens meer omkijken naar en hoeft alleen nog te tanken.
 • Geen investering: je rijdt in een splinternieuwe auto zonder hiervoor te hoeven sparen. Ideaal als je houdt van zekerheid (of mooie nieuwe auto’s natuurlijk).
 • Ontzorging: eventuele verkoop van je auto is niet meer aan de orde. Je levert bij afloop van de overeenkomst de auto gewoon weer in bij de leasemaatschappij in kwestie.

Nadelen private lease

 • Contractbreuk is kostbaar: bij het afsluiten van een overeenkomst ga je een financiële verplichting aan. Vroegtijdig opzeggen van het contract brengt kosten met zich mee.
 • Extra kilometers, extra kosten: je moet van te voren bepalen hoeveel kilometers je per jaar verwacht te gaan rijden. ‘Buiten je bundel rijden’ zorgt voor additionele kosten.
 • Niet altijd voordelig: als het gaat om nieuwe auto’s is private lease vaak voordelig. Maar het kopen van een tweedehands auto blijft een stuk voordeliger dan leasen.

Wil je meer weten over hoe private lease werkt en ontdekken of het bij jou past? Bekijk dan hier alle voor- en nadelen van private lease.

Waar kan ik een auto leasen?

Nu je weet hoe private lease in zijn werk gaat komen we uit bij de volgende vraag. Waar moet/kan ik een auto leasen? Zoals bij de meeste producten en diensten is de keuze reuze. Er zijn ruim 100 leasemaatschappijen in Nederland, de een groter en bekender dan de ander.
Allereerst raden we je aan altijd te kijken of een partij is voorzien van het ‘Keurmerk voor Private Lease’. Alle dragers van dit keurmerk voldoen aan strikte regelgeving waardoor jouw rechten als klant zijn gewaarborgd. Zo kan je bijvoorbeeld altijd aanspraak doen op een bedenktermijn van 14 dagen en word je beschermd tegen te hoge lasten.

Private-lease-aanbiedingen.nl probeert de zoektocht naar de juiste partij voor je te vergemakkelijken. Dit doen we door aanbieders te selecteren op basis van betrouwbaarheid. Bijna alle maatschappijen op onze site zijn voorzien van het keurmerk. Daarnaast vinden wij het van belang dat je écht de beste aanbieding vindt. Met een groot deel van de maatschappijen op onze site hebben wij geen overeenkomst en zo ook geen financieel gewin. We hebben simpelweg gerenommeerde leveranciers uitgekozen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet teveel betaal?

Dit is een complexe vraag waarop het antwoord tweeledig is. Aan de ene kant kan je natuurlijk kijken naar de platte prijs. Zo is de Fiat 500 te leasen voor €189 bij partij A. Bij partij B is dezelfde auto 1 of 2 tientjes duurder.

Maar de prijs is opgebouwd uit meerdere elementen, dat is enerzijds de auto maar ook de voorwaarden in het contract. Bij de ene aanbieder is pechhulp bijvoorbeeld bij de prijs inbegrepen, bij de ander niet. Naast de standaard voorwaarden, verbonden aan het keurmerk, zijn er dus ook additionele bijkomstigheden. Vaak betaal je wel voor dit soort extra voordelen. Dat houdt direct in dat je hier bij het ontbreken ervan minder hoeft te betalen. Wij proberen daarom in 1 overzicht duidelijk te maken:

 • Om welke auto het gaat
 • Bij welke aanbieders je de auto kan leasen
 • Voor welke prijs dit kan
 • En welke voorwaarden hier aan zijn verbonden

Zo zie je direct wat de beste deal is, maar ook of deze bij aansluit bij jouw wensen. Kortom: ga beslagen ten ijs. Bekijk hier het complete aanbod leaseauto’s: vergelijk, vind jouw private lease aanbieding en bespaar!