Private lease auto zelf samenstellen? Dat kan!

Zie in één oogopslag welke aanbieders deze mogelijkheid bieden.

Private lease kent vele voordelen. Zo betaal je een vast bedrag per maand en weet je dus altijd waar je aan toe bent. Bij het maandtarief zijn eigenlijk alle vaste lasten inbegrepen. Denk hierbij aan de wegenbelasting, verzekeringen en onderhoudskosten. Hoe private lease precies werkt, daarover praten wij honderduit over in andere artikelen. Vandaag schenken wij aandacht aan één van de grotere nadelen van private lease:

Beperkingen samenstellen leaseauto

Ja, het private lease aanbod groeit. Ook auto’s in het luxere segment zijn anno 2023 goed verkrijgbaar. Maar het samenstellen van een auto, daarin blijven de opties beperkt. Veelal werken leasemaatschappijen met zogeheten private lease editions. Dit zijn vooraf geconfigureerde auto’s, al dan niet rijk uitgerust. Het feit dat je de auto niet kan samenstellen naar wens kan de pret natuurlijk behoorlijk drukken. Meestal staat het je vrij om losse elementen achteraf toe te voegen, denk bijvoorbeeld aan het monteren van een trekhaak. Maar bij het inleveren van de auto moet je deze zelf weer verwijderen. Voor een trekhaak is dat nog acceptabel, maar als je het hebt over een set nieuwe velgen, dan doe je dit niet zo snel.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een paar aanbieders waar je wél invloed hebt op de configuratie van de auto. We nemen een aantal van deze partijen onder de loep en delen de markt op in drie categorieën. Hierbij maken we onderscheid in de mate waarin je invloed hebt op het toevoegen van opties en accessoires.

1. Maximaal configureren

Er zijn eigenlijk maar twee aanbieders in de markt waar je de auto’s kan samenstellen naar hartenlust, dat zijn Justlease en Lease’m. Wij zijn erg enthousiast over deze maatschappijen. Beide zijn private lease partijen pur sang en ze hebben er voor gekozen om bezoekers de ultieme vrijheid te bieden tijdens het uitzoeken van een leaseauto. Laten we de Audi A1 bij Lease’m als voorbeeld nemen.
De eerste keuze die je moet maken is voor het type uitvoering, er zijn er ruim 20 beschikbaar. Bepaal zelf de motorinhoud, het type transmissie en de gewenste brandstofsoort. Alles is mogelijk. Na het selecteren van de uitvoering kan je de auto aankleden. Kies zelf je lakkleur, interieur, velgen en extra opties. Je betaalt uiteraard extra voor elke additionele optie maar dan rijd je wel in jouw ideale auto. Bekijk hier het aanbod van Justlease en Lease’m!

2. Beperkt configureren

In de middenmoot vinden we de partijen waarbij je enkele opties aan kan vinken tijdens het aanvragen van een auto. Ook is het sporadisch mogelijk om te kiezen voor een bepaald pakket aan opties. Dit kan je zien als een vooraf samengestelde bundel aan extra’s. Niet echt de vrijheid waar sommige naar op zoek zijn maar je hebt in elk geval iets meer keuze.
De volgende aanbieders werken volgens dit stramien: Athlon, ANWB, Xleasy en Priveleasecenter.

3. Niet configureren

Zoals gezegd kan je bij de meeste leasemaatschappijen geen opties of accessoires toevoegen tijdens het aanvragen van jouw leaseauto. Je hebt dan enkel de keuze om bijvoorbeeld te kiezen voor winterbanden of bestickering, meer niet.

Dit geldt voor: Arval, Alphabet, Ikrij.nl, Leaseplan, Privatelease.com, Directlease en Yourlease.

We willen wel voorop stellen dat het niet per se negatief is wanneer configuratiemogelijkheden beperkt zijn bij bepaalde aanbieders. Dit doen ze natuurlijk om de leaseprijs zo laag mogelijk te houden. Ook zegt het niks over de mate van service of professionaliteit van deze partijen. Het is simpelweg een keuze. Omdat er ook leasemaatschappijen zijn die een andere werkwijze hanteren heb jij als potentiële leaser gelukkig ook de keuze. Doe er je voordeel mee!

Populairste auto’s van dit moment

MG3

mg3 private lease

Vanaf €329 /mnd

2aanbieders

Bekijk auto

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

6aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

5aanbieders

Bekijk auto

BMW iX1

bmw ix1 private lease

Vanaf €576 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto