De zuinigste private lease auto's op rij

In elk segment (klein, middel, groot) hebben we een top 5 samengesteld

Auto’s worden steeds zuiniger. Dat is goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier kan je uiteraard ook als leaser je voordeel mee doen. Veel van de meest zuinige auto’s van 2023 zijn ook verkrijgbaar als private lease editie. Deze zetten we voor je op rij. Wij stellen in drie segmenten een top 5 op (klein, middelgroot en groot).
We nemen hierbij overigens geen elektrische en hybride auto’s mee.

Hoe meten wij het verbruik in Nederland?

Allereerst is het even belangrijk te vermelden hoe het verbruik van een auto in kaart wordt gebracht. Hier is de laatste tijd veel ophef over geweest.
In het verleden gingen we uit van de verbruikscijfers zoals opgegeven door de fabrikanten. Deze schetste, zo bleek later, niet echt een realistisch beeld. Het beloofde lage verbruik kon niet waar worden gemaakt. De gebrekkige metingen bleken het gevolg van een verouderde standaardtest, de NEDC-test. De nieuwe meetmethodiek WLTP, moet ervoor zorgen dat het geadverteerde verbruik dichter in de buurt komt van de werkelijkheid.

Want het gaat natuurlijk om het verbruik in de praktijk en het rijgedrag kan per bestuurder sterk verschillen. Even een extra dot gas geven bij het inhalen op de snelweg heeft invloed op de cijfers.

Tegenwoordig gaan we daarom uit van het praktijkverbruik. Hiervoor gebruiken we, naast WLTP, bijvoorbeeld ook een formule van TNO en Travelcard. Deze is tot stand gekomen na de analyse van een grote hoeveelheid data over werkelijk getankte liters per auto en daadwerkelijk gereden kilometers. We tonen dit werkelijke verbruik ook in onderstaande overzicht.

Na deze korte introductie is het tijd voor de onthulling. Wat zijn de zuinigste private lease auto’s van dit moment?

Zuinige compacte private lease auto’s

 • 1. Mitsubishi Space star – 1 op 17,9
  En de winnaar is: de Mitsubishi Space star! Dit is officieel de zuinigste private lease auto van dit moment. Het is natuurlijk een compacte auto maar het blijft een prestatie; Mitsubishi heeft het voor elkaar gekregen om het gewicht van deze hatchback onder de 900 kilo te houden! En een lichtgewicht auto verbruikt natuurlijk een stuk minder.
 • 2. Toyota Aygo – 1 op 17,9
  Ook deze topper in de miniklasse is erg zuinig. Vrijwel alle Aygo’s zijn uitgerust met een 1.0 driecilinder motorblok, waarvoor in een ver verleden de basis is gelegd door dochterbedrijf Daihatsu. Dankzij krachtige doorontwikkeling stoten deze blokken minder CO2 uit en ze maken een (werkelijk!) verbruik van 1 op 18 mogelijk.
 • 3. Hyundai i10 – 1 op 17,7
  Het is niet voor niets één van de meeste populaire auto’s onder privé leasers. De i10 is rijk uitgerust, ziet er goed uit en is bovendien ook nog één van de voordeligste auto’s in het private lease segment. En dan is deze Hyundai dus ook nog eens enorm zuinig. Je mag al vanaf €269 per maand wegrijden in deze geroemde bolide.
 • 4. Fiat Panda – 1 op 17,6
  De Panda deelt de vierde plaats met de 500. Beide registreren een gemiddeld verbruik van 17,6 volgens doortastende metingen in de praktijk. De nieuwe Panda is niet langer enkel het boodschappenwagentje, zoals voorheen. Je mag na het redesign gezien worden in deze Fiat. En je rijdt dus gegarandeerd lekker zuinig.
 • 5. Fiat 500 – 1 op 17,6
  Gaaf, geroemd, gewild en ook nog gierig. Ja, de iconische Fiat 500 is erg zuinig, maar wel op een leuke manier. Je kan in de kleine benzinetank van deze auto 35 liter kwijt maar hier rijd je dus ruim 600 kilometer mee. Dat is goed voor de portemonnee! De 500 wordt aangeboden door zes private lease partijen en is voor jou vanaf €279 per maand.

Zuinige middelgrote private lease auto’s

 • 1. Peugeot 308 – 1 op 18,8
  Deze compacte 5-deurs is officieel de zuinigste middenklasser in het private lease segment. De 308 is ook verkrijgbaar als ruimere stationwagon maar vooral bij de hatchback variant is het verbruik erg laag. Deze Peugeot is niet alleen een zuinige auto, hij is tevens uitgerust met alle technologische benodigdheden.
 • 2. Mazda 2 – 1 op 18,1
  De Mazda 2 is een populaire auto, ook onder privé leasers. Met het onorthodoxe design heeft Mazda een risico genomen en dat heeft zich uitbetaald. Dankzij de sterk doorontwikkelde 1.2 benzinemotor is deze sportieve hatchback ook nog eens erg zuinig. Je rijdt in de praktijk gemiddeld 1 op 18,1 en dat is een knappe prestatie voor een ruime auto als deze.
 • 3. Opel Astra – 1 op 17,8
  De Astra is al jarenlang één van de meest gewilde auto’s in Nederland. In de afgelopen periode is deze Opel sterk geoptimaliseerd, in termen van design maar ook het verbruik is gunstiger. De nieuwe Astra is lichter waardoor de compacte 1.2 benzinemotor minder moeite heeft om de bolide voordelig in beweging te houden.
 • 4. Skoda Fabia – 1 op 17,5
  Na de stevige opmars van Skoda in Nederland is dit merk eigenlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ondanks de zachte leaseprijzen levert deze Fabia niet in op kwaliteit. De auto is rijk uitgerust en dus ook nog erg zuinig. De Fabia is ook nog eens één van de voordeligste modellen in het gamma van Skoda. Lease deze ruime hatchback vanaf €379 per maand.
 • 5. Peugeot 2008 – 1 op 16,5
  De relatief nieuwe lijn SUV’s van Peugeot doet het erg goed. Ook de grotere broers van deze 2008, de 3008 en de 5008, hebben een plekje bemachtigd in dit overzicht. Dat zegt iets over de kwaliteit van Peugeot. De 2008 is verkrijgbaar bij zeven private lease aanbieders met een vanafprijs van €481 per maand.

Zuinige grote auto’s

 • 1. Skoda Octavia – 1 op 17,5
  Met een verbruik van 1 op 17,5 zou je verwachten dat we hier met een middenklasser te maken hebben. Maar de Octavia is toch echt een zeer ruime auto. Het getoonde verbruik is overigens gemeten bij de Greentech Ambition editie. Overige uitvoeringen zijn iets minder zuinig. De Greentech is verkrijgbaar voor privé leasers vanaf €519 per maand.
 • 2. Ford Focus – 1 op 16,8
  Het is de meest voordelige auto in deze top 5. Je rijdt al in een nieuwe Focus vanaf €439 per maand. Dat is echt voordelig voor een auto van dit formaat, ook als we de prijs afzetten tegen grote auto’s die buiten dit overzicht vallen. Kortom: een zuinige en ruime station voor een aantrekkelijke prijs.
 • 3. Audi A4 – 1 op 15,4
  Op voorhand hadden we niet verwacht om een auto van dit merk in de top 5 terug te zien. Toch is het Audi gelukt om het verbruik laag te houden met deze nieuwe A4. Het is de duurste private lease auto in het overzicht maar als het gaat om brandstofkosten kan je de hand op de knip houden. Lease de A4 nu vanaf €779 per maand.
 • 4. Peugeot 5008 – 1 op 15,1
  Een zuinige auto van dit formaat is uniek. De 5008 is een 7-zitter en het gemiddelde verbruik in de praktijk ligt rond de 1 op 15. Een indrukwekkende prestatie van Peugeot. Je hoeft overigens niet de duurste 5008 te leasen om te profiteren van het lage verbruik. Ook het instapmodel (de Active) is superzuinig.
 • 5. Peugeot 3008 – 1 op 14,2
  De 3008 is net iets minder zuinig dan zijn grotere broer. Het feit dat we twee grote Peugeots terug vinden in deze top 5 zegt veel over het vakmanschap van de Franse autofabrikant. Met name de motoren van de Blue lease, GT-line en de Première edition zijn ontworpen vanuit een groen gedachtegoed.

Tot zover de zuinigste leaseauto’s van dit moment. Kies je toch liever voor een ander model? Bekijk hier het volledige aanbod. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders en lease voordelig!

Populairste auto’s van dit moment

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

3aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

5aanbieders

Bekijk auto

BMW iX1

bmw ix1 private lease

Vanaf €574 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto

Toyota Yaris Cross

Actie!
toyota yaris cross private lease

Vanaf €445 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto