Private lease als student, kan dat?

Wat is de minimum leeftijd en waar moet ik rekening mee houden?

Kan ik privé leasen als student?

Dat kan zeker maar bij bepaalde partijen is private lease wel leeftijdsgebonden. Een auto is natuurlijk de ideale vorm van transport, ook voor jongeren en studenten. Het probleem is dat het kopen van een auto een flinke investering vergt, zelfs als het gaat om een tweedehands auto. Daarbij gaat het bezitten van een auto soms gepaard met onvoorspelbare kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud en reparaties.

Private lease kan studenten een goede uitkomst bieden omdat je altijd weet waar je aan toe bent. Je kiest een auto, de looptijd van een contract en geeft aan hoeveel kilometers je verwacht te rijden. De bijbehorende maandprijs is inclusief wegenbelasting, onderhoud en vervangend vervoer. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan, je kijkt simpelweg of het te betalen maandbedrag binnen je budget past.

Een auto leasen als student is dus mogelijk, je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je bent minimaal 18 jaar oud
  • Je hebt een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse ID-kaart
  • Je bent in bezit van een geldig Nederlands rijbewijs
  • Je voldoet aan het minimuminkomen

Minimum leeftijd

Voorheen was er aan het leasen een minimum leeftijd van 22 jaar verbonden, student of niet. Tegenwoordig is deze grens verlaagd bij de meeste partijen en mag je leasen zodra je bevoegd bent om te rijden; 18 jaar dus. Bekijk voor de zekerheid de vereisten op de website van de leasemaatschappij in kwestie, soms is private lease nog aan leeftijd gebonden en is leasen pas mogelijk vanaf 21/22 jaar.

Minimum inkomen

Wil je leasen als student, dan moet je aan kunnen tonen dat je beschikt over een stabiel minimum inkomen. Leasemaatschappijen zullen je altijd vragen om een kopie van je salarisstrook, bankafschrift en identiteitsbewijs. Deze documenten worden gebruikt om een kredietcheck uit te voeren bij het BKR en de EDR. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt of je als potentiële leaser schulden of betalingsachterstanden hebt. Eventuele studieschuld wordt hierin buiten beschouwing gelaten. Dit is overigens een normale acceptatieprocedure en geldt ook voor niet-studenten die privé willen leasen.

Je hoeft de auto niet zelf te leasen

Het lijkt een gek advies, maar als je niet aan alle gestelde voorwaarden voldoet kan je de leaseaanvraag ook via iemand anders laten verlopen. Als bijvoorbeeld je ouders bereid zijn een contract af te sluiten, dan mag jij als student gewoon in deze auto rijden. Je hoeft dan enkel in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bij de meeste leasemaatschappijen is het namelijk toegestaan om iemand anders dan de contractant de auto te laten besturen. Ook voor de langere termijn mag je jouw leaseauto uitlenen.

Ergens is dat logisch, een groot deel van de verplichtingen die worden gesteld vanuit de leasemaatschappij zijn gerelateerd aan financiële zaken. Zij willen immers niet het risico lopen dat een klant bepaalde verplichtingen niet kan nakomen. Houd er wel rekening mee dat de daadwerkelijke klant verantwoordelijk blijft voor de auto, wees dus extra voorzichtig op de weg.

Welke auto moet ik leasen?

Als ex-studenten weten we dat geld niet aan de bomen groeit. Transport is belangrijk maar je wilt hier ook niet te veel geld aan besteden. We hebben daarom een lijstje gemaakt van de meest voordelige privé leaseauto’s in de markt. Dit zijn niet de meest luxe uitgeruste bolides, maar het zijn wel allemaal gloednieuwe modellen. Bekijk hier onze aanraders.

Populairste auto’s van dit moment

Ford Explorer

ford explorer private lease

Vanaf €549 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto

MG3

mg3 private lease

Vanaf €329 /mnd

2aanbieders

Bekijk auto

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

8aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

6aanbieders

Bekijk auto