Private lease automaat

Kies je voor een handgeschakelde of automatische transmissie?

Als je zeker weet dat je kiest voor private lease kan je beginnen met het invullen van je wensenlijst. Dit begint voor velen bij het type auto, het merk of het model. Maar zelfs als je dit weet zijn er nog een aantal knopen door te hakken. Kies je bijvoorbeeld voor een automaat of een handgeschakelde auto? We zetten de voor- en nadelen van een automaat voor je op rij.

Wil je liever direct starten met het vergelijken van private lease prijzen van auto’s met automaat? Bekijk hier de beste leasedeals van dit moment

Aanbod automaat Alle leaseauto’s

Voordelen automaat als private lease

  • Het grootste voordeel van een automaat is uiteraard dat het rijden eenvoudig wordt. Je slaat simpelweg de handeling van het schakelen over.
    Met name filerijden wordt hierdoor een stuk minder tergend. Ook in de stad rijd je een stuk prettiger zonder de ‘hassle’ van het schakelen.
  • Automaten trekken tegenwoordig snel op en zijn in veel gevallen zelfs zuiniger dan de handgeschakelde variant. Dit zorgt voor lagere CO2 uitstoot en een lagere BPM. Ook voor private leasers heeft dit positieve invloed op de prijs.
  • Volgens Groningse hoogleraar verkeerspsychologie Dick de Waard is rijden in een automaat veiliger. Je haalt een taak weg bij de bestuurder zodat deze ten alle tijden beide handen aan het stuur kan houden.

Nadelen automaat als private lease

  • Een automatische transmissie weegt meer, hierdoor wordt de auto zwaarder en dit heeft invloed op de hoogte van wegenbelasting. Ook voor privé leasers heeft dit een negatieve invloed op de maandprijs.
  • De onderhoudskosten van een automaat zijn flink. Het uitblijven van onderhoud kan zorgen voor een nog groter probleem. Als je de bak moet vervangen kan je rekenen op een flinke rekening. Om deze reden is er in de private lease wereld nog wel een flink prijsverschil versus de schakelbak. De leasemaatschappij is natuurlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto.
  • De rij-ervaring in een automaat is toch anders dan bij de handgeschakelde auto. Zelf schakelen heeft natuurlijk zijn charme en dat geniet nog steeds vaak de voorkeur van echte petrol heads.
  • Het laatste nadeel komt anno 2022 eigenlijk te vervallen. Voorheen was een automaat aanzienlijk duurder gezien de lagere vraag en aanbod. Tegenwoordig is het verschil in prijs ten opzichte van de handgeschakelde auto een stuk kleiner en in vele gevallen verdwenen. Er is meer vraag naar automaten (30%) en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Zo is bijvoorbeeld de nieuwe Mercedes C-klasse enkel nog verkrijgbaar als automaat.

Deze generieke plus- en minpunten zijn vrijwel allemaal relevant voor de privé leaser. Onze conclusie luidt: het prijsverschil tussen de automaat en de handgeschakelde auto slinkt. Vind je het prettig om te rijden in een automaat, dan wordt de drempel tot het aanschaffen een stuk kleiner. Als het gaat om private lease is er nog een merkbaar verschil in prijs. Zo is bij eenzelfde auto de automatische variant in de regel rond de €40 per maand duurder.

Over het private lease aanbod

Met name in de afgelopen maanden groeit het aanbod automaten in het privé lease segment. Bepaalde auto’s worden enkel met automatische transmissie aangeboden. Voor andere modellen is het ook mogelijk te kiezen voor een handgeschakelde bak. Bekijk hier de volledige selectie private lease auto’s met automaat.

Populairste auto’s van dit moment

Ford Explorer

ford explorer private lease

Vanaf €549 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto

MG3

mg3 private lease

Vanaf €329 /mnd

2aanbieders

Bekijk auto

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

8aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

6aanbieders

Bekijk auto