Auto kopen of leasen?

Lees alle tips of scroll door naar de voor- en nadelen

Het aanschaffen van een auto is een dure aangelegenheid. Gelukkig is kopen niet de enige mogelijkheid, tegenwoordig is private lease ook een populaire optie. Het uiteindelijke kostenplaatje hangt af van de keuze die je hierin maakt. Daarom is het verstandig om beide constructies te overwegen. Zowel het kopen als het leasen van een auto heeft voor- en nadelen. Je kan het vergelijken met het huren of kopen van een huis.

Wij zetten alle overwegingen voor je op rij en geven antwoord op de vraag: waar moet ik op letten bij het kopen of leasen van een auto?

1. Wil je een auto bezitten of alleen gebruiken?

Het meest voor de hand liggende verschil is ook de belangrijkste: als je kiest voor lease krijg je eens in de zoveel jaar een nieuwe auto. De auto is niet van jou, maar hier zitten ook voordelen aan. Je hoeft je bijvoorbeeld niet te bekommeren over de latere verkoop van de auto. Je levert de auto aan het einde van het contract simpelweg in bij de eigenaar. Ook draai je niet op voor de kosten van algemeen onderhoud.

Het voordeel van koop is dat de auto echt van jou is. Wil je bijvoorbeeld nieuwe velgen of een navigatiesysteem inbouwen, dan kan dat. Ook kan je de auto weer verkopen wanneer je wilt.

2. Wil je een nieuwe of tweedehands auto?

Laten we eerst kijken naar de koopconstructie. We weten allemaal dat het aanschaffen van een nieuwe auto altijd een slechte investering is. De waarde van het object devalueert vooral sterk in de eerste jaren na aankoop. Dit maakt de aanschaf van een tweedehands auto juist voordelig.

Dit effect is bij leaseauto’s een stuk minder groot. Het maandbedrag dat je neer moet tellen voor een nieuwe auto verschilt niet gek veel met die van de occasion. Laten we de Citroën C1 als voorbeeld nemen.

Bij onze partner Athlon betaal je voor een nieuwe C1 €304 per maand. Dan gaan we uit van een looptijd van 24 maanden. Voor de tweedehands variant (uit 2015) betaal je €229 per maand, uitgaande van dezelfde kilometrage en looptijd. Als je kiest voor de occasion krijg je dus 24 x €75 korting (€1.800).

Als we dit weer afzetten tegen het kopen van dezelfde C1, dan wordt het verschil snel duidelijk. Koop je een auto van twee jaar oud, dan verwacht je meer ‘korting’ dan deze €1.800.

3. Als je een auto zou kopen, heb je hier dan een lening voor nodig?

Mocht dit het geval zijn, wordt het verschil tussen kopen en leasen kleiner. Stel je oog valt op een auto van €25.000 en je moet hiervoor een lening afsluiten, dan dien je rekening te houden met een rentepercentage van ongeveer 5%. Als het volledige bedrag binnen 4 jaar moet worden afgelost betaal je per maand €470.

In een leaseconstructie ligt dit bedrag vele malen lager. Bij de meeste maatschappijen betaal je rond de €280 per maand voor een auto van €25.000. Hierbij gaan we ook uit van een periode van 4 jaar.

Dit verschil komt natuurlijk voort uit de duidelijke verschillen tussen kopen en leasen. Maar het heeft ook te maken met een ander fundamenteel punt: bij een lening betaal je de rente altijd over de volledige waarde van de auto. Als je least werkt dit anders, de devaluatie van de auto wordt hier namelijk in meegenomen. De auto wordt elk jaar minder waard, dus je hoeft steeds minder te betalen. Deze correctie wordt verwerkt in de maandelijkse kosten. Zo blijf je wel verzekerd van een vast maandbedrag.

4. Hoeveel verwacht je te rijden?

Maak je meer kilometers in een gekochte auto, dan daalt de waarde van je auto. Dat is een bekend principe. Dit geldt ook voor een leaseconstructie: meer kilometers = meer betalen.
Maar als je least moet je ook rekening houden met een addertje onder het gras. Voor elke extra kilometer die je rijdt moet je bijbetalen. Dit is te vergelijken met bellen buiten je bundel. Probeer daarom altijd goed in te schatten hoeveel kilometers je maandelijks verwacht te rijden als je kiest voor private lease.

5. Wat voor soort bestuurder ben je?

Hou je van snel optrekken? Val je te bestempelen als een agressieve rijder? Gek genoeg is het leasen van een auto dan een goed idee. Je bent als contractant namelijk niet verantwoordelijk voor onderhoudskosten, ook niet als het gaat om slijtage van de auto.

6. Wil je graag weten waar je aan toe bent?

Dit is eigenlijk de meest essentiële vraag in het rijtje. Een auto leasen geeft je namelijk een gigantisch voordeel: onderhoudskosten, verzekeringen en wegenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. Stel je distributieriem gaat kapot en je motor draait in de soep. Als je een auto hebt gekocht is dit een ramp. Met een leaseauto heb je in een dergelijke situatie geen kopzorgen. De leasemaatschappij draait op voor de kosten. Hiermee is het risico op onvoorziene kosten aanzienlijk kleiner.

7. Hoe lang ben je van plan de auto te gebruiken?

Als je weet dat je de auto slechts een paar jaar nodig hebt is leasen uiteraard de logische keuze. Echter, als je eerder onder je contract uit wilt komen betaal je bij de meeste maatschappijen flinke afkoopsommen. Soms loopt dit bedrag wel op tot zesmaal het overeengekomen maandbedrag, een groot nadeel. Ook is het belangrijk te vermelden dat langdurig leasen invloed heeft op de bijbehorende autoverzekering. Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Als je veel jaren hebt opgebouwd is dit absoluut een punt om rekening mee te houden. Wat ons betreft is dit één van de belangrijkste verschillen tussen kopen en leasen.

8. Hoe kieskeurig ben je?

Het private lease aanbod groeit, maar het is nog niet enorm. Veel maatschappijen bieden grofweg dezelfde modellen aan, vaak zijn dit de populairste auto’s van het moment. Ook zijn er beperkingen in het samenstellen van de auto. In veel gevallen zijn niet alle kleuren en uitvoeringen beschikbaar en is het niet mogelijk de auto uit te rusten met additionele functionaliteiten. Dit soort problemen heb je uiteraard niet als je een nieuwe auto koopt, dan kan je deze naar wens samenstellen.

Is private lease duurder dan kopen?

Een auto kopen is op de langere termijn goedkoper volgens de meeste calculaties. Des te langer je de auto in je bezit hebt, des te aantrekkelijker kopen wordt.
Private lease biedt bepaalde luxe voordelen; het ontzorgt en je kan voor een relatief laag bedrag rijden in een nieuwe auto. Maar het blijft een soort lening. In het kader van gemak zetten we alle voordelen en nadelen van leasen nog even voor je op een rijtje.

Voordelen van leasen

 • Inzicht in de kosten: betaal altijd 1 vast bedrag per maand.
 • Geen onderhoud: je bent niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto.
 • Het ontzorgt: je hoeft je niet druk te maken over eventuele verkoop van de auto.
 • Geen investering: je hoeft geen geld te lenen of te sparen.
 • Altijd een nieuwe auto: prettig en veilig rijden in een nieuwe bolide.
 • Goedkoper dan lenen: leasen is vrijwel altijd goedkoper dan geld lenen voor een auto.
 • Seniorvriendelijk: ongeveer de helft van alle aanbieders hanteert geen leeftijdsgrens.

Nadelen van leasen

 • Beperking hypotheek: leasen heeft negatieve invloed op de maximale hypotheeksom.
 • Niet altijd voordelig: het kopen van een tweedehands auto is voordeliger dan leasen.
 • Contractbreuk is kostbaar: eerder opzeggen brengt kosten met zich mee.
 • Extra kilometers, extra kosten: buiten je bundel rijden brengt kosten met zich mee.
 • Duur bij hoge no-claim: bestuurders betalen eenzelfde premie, je hoge no-claim valt weg.
 • Schadevrije jaren: na 3 jaar zonder eigen auto vervallen je schadevrije jaren.
 • Eigendom: je bent niet de eigenaar van de auto.

Een auto leasen of kopen?

Het komt uiteindelijk allemaal neer op je eigen budget en verwachtingen. Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat private lease beter aansluit bij jouw wensen? Doe dit dan zo goedkoop mogelijk. Bekijk alle private lease aanbiedingen, vergelijk het aanbod en scoor de beste deal!

Populairste auto’s van dit moment

Alfa Romeo Junior

alfa romeo junior private lease

Vanaf €494 /mnd

3aanbieders

Bekijk auto

Smart #3

smart #3 private lease

Vanaf €469 /mnd

5aanbieders

Bekijk auto

BMW iX1

bmw ix1 private lease

Vanaf €574 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto

Toyota Yaris Cross

Actie!
toyota yaris cross private lease

Vanaf €445 /mnd

4aanbieders

Bekijk auto