Schadevrije jaren private lease

Behoud ik mijn schadevrije jaren als ik privé ga leasen?

Als autobezitter bouw je schadevrije jaren op zolang je niet betrokken bent bij ongevallen. Dit levert een mooie no-claim korting op de verzekeringspremie op. Soms is het mogelijk om deze korting mee te nemen bij het aangaan van een private lease contract. Hierdoor kan het leasebedrag omlaag.

Behoud ik mijn schadevrije jaren?

Opgebouwde schadevrije vrije jaren zijn mooi maar blijven niet altijd behouden. Na drie jaar zonder eigen auto in bezit te hebben, gaan de vergaarde jaren verloren. Bij het leasen van een auto staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Dit betekent dat de schadevrije jaren gedurende het lease contract niet worden opgebouwd. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Wanneer behoud ik schadevrije jaren?

Schadevrije jaren staan altijd geregistreerd in de centrale database Roy-Data. Een deel van onze private lease partners zijn aangesloten op Roy-Data. Leasen bij een van deze aanbieders betekent dat de opgebouwde schadevrije jaren intact blijven. Het is dan wel belangrijk dat de leasemaatschappij de schadevrije jaren op naam van de bestuurder zet.

Moet ik zelf een verzoek indienen?

Ondanks dat een leasemaatschappij bij Roy-Data is aangesloten betekent dit niet dat ze de schadevrije jaren ook automatisch bijhouden. Het is aan de bestuurder om dit te verzoeken. Wanneer de bestuurder er niet aan denkt om dit te vragen dan is de kans groot dat opgebouwde schadevrije jaren verloren gaan.

Houd er rekening mee dat de houdbaarheid van opgebouwde schadevrije jaren tijdens private lease 2-3 jaar geldig is. De exacte expiratiedatum is afhankelijk van de bepalingen van de leasemaatschappij, vraag hier van tevoren naar.

Welke aanbieders zijn aangesloten?

In september 2020 zijn de volgende leasemaatschappijen aangesloten bij Roy-Data en bieden een no-claim korting en behoud van de schadevrije jaren:

In de toekomst zullen hier vast nog leasemaatschappijen bijkomen, de Consumentenbond zet zich hier ook voor in, tezamen met branchebewaker Keurmerk Private Lease.

Private lease en no-claim korting, kan dat?

Wanneer een leasemaatschappij is aangesloten op Roy-Data dan kijken ze ook naar het aantal schadevrije jaren. Dit betekent dat er een no-claim korting geldt. Het maandbedrag kan hiermee omlaag, hierdoor valt private lease goedkoper uit.

Kan de premie bij private lease verhoogd worden?

De maandpremie bij private lease bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de verzekeringspremie. Wanneer er schade aan de leaseauto ontstaat dan kan het leasebedrijf de premie verhogen. Ook het eigen risico kan verhoogd worden. Leasebedrijven die voorzien zijn van het keurmerk Private Lease mogen alleen het eigen risico verhogen, niet het leasetarief zelf.

Wat gebeurt er wanneer ik de auto total loss rijd?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan gebeuren dat de bestuurder de lease auto total loss rijdt. De schade is dan zo groot dat de leasemaatschappij het leasecontract beëindigd.