Kom ik in aanmerking voor private lease?

En welke gegevens en documenten moet ik aanleveren?

Private lease is voor veel Nederlanders een uitkomst maar niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een leaseauto. Er zijn een aantal zaken waar je als klant aan moet voldoen. Uiteraard moet je in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs en minimaal 18 jaar oud zijn. Maar er moeten ook een aantal documenten en gegevens worden aangeleverd.

Wat doet de leasemaatschappij eigenlijk met deze gegevens? En welke documenten dien je wel en niet met de aanbieder te delen? Op deze vragen geven wij antwoord.

Bij alle private lease aanbieders bestaat het aanvraagproces uit drie stappen.

Stap 1: Persoonsgegevens

Elke offerte-aanvraag voor private lease begint met het invullen van je persoonsgegevens. Je geeft standaard informatie door zoals: je naam, woonplaats, geboortedatum enzovoorts.

Let op: sommige aanbieders vragen ook direct om je rekeningnummer. In veel gevallen vragen leasemaatschappijen om deze informatie om er voor te zorgen dat er alleen serieuze offerte-aanvragen binnen komen. Maar, het kan ook betekenen dat je meteen een overeenkomst aan gaat en er dus geld van je rekening wordt afgeschreven. Let daarom goed op de voorwaarden die worden getoond op de pagina waar je de gegevens invult. Als het inderdaad een directe overeenkomst betreft, moet dit duidelijk worden vermeld.

Stap 2: Kredietwaardigheidscheck

Op basis van je persoonsgegevens kan het BKR of het EDR een kredietcheck uitvoeren. Vervolgens kan worden bepaald of je de financiële lasten van het leasecontract kan dragen. In veel gevallen vindt de check direct en automatisch plaats na het verzenden van jouw offerte-aanvraag.

Houd hier rekening mee. Het is namelijk zo dat een check bij het BKR altijd wordt gezien als een BKR-notering. Dat is in de meeste gevallen niet negatief, maar wel iets om je bewust van te zijn. We willen je vast meegeven dat je moet voldoen aan het wettelijk minimum inkomen om in aanmerking te komen voor een private lease contract. Ook is leasen met een tijdelijk contract vaak niet mogelijk.

Lees hier meer over private lease met BKR codering.

Stap 3: benodigde documenten

Als je met vlag en wimpel de kredietcheck hebt doorstaan, moeten er een aantal documenten worden aangeleverd. In de regel vraagt de leasemaatschappij alleen om een kopie van je paspoort en je rijbewijs. Maar bij bepaalde aanbieders zijn er additionele documenten vereist. Denk hierbij aan: een loonstrook, een bankafschrift, een kopie van een arbeidscontract en in sommige gevallen zelfs een Verklaring Omtrent Gedrag.

Kortom: er moeten flink wat documenten en gegevens worden gedeeld met de leasemaatschappij alvorens je een auto kan leasen. We sluiten daarom af met een laatste tip:
Zorg ervoor dat je de benodigde documenten paraat hebt alvorens je een aanvraag verzend. Pas zodra je alle gegevens hebt aangeleverd, is er een overeenkomst van kracht. Op basis daarvan gaat de gestelde levertijd in, dus handel snel als je de auto snel wilt hebben! Zeker als je kiest voor een occasion is het van belang om snel te handelen, van elke occasion is er immers maar één.

Private lease aanbod

Nu dat je weet waar je als potentiële leaser aan moet voldoen, is het tijd om het private lease aanbod te vergelijken. Bekijk hier alle leaseauto’s en bespaar!