Private lease offertes aanvragen?

Ontdek waar je op moet letten tijdens het vergelijken van offertes

Laten we beginnen met het antwoord op de vraag: ja, je kan offertes opvragen bij meerdere private lease aanbieders. Sterker nog, dit raden wij je ook absoluut aan. Het stelt je namelijk in staat om verschillende voorstellen op detailniveau met elkaar te vergelijken. De bijkomende voorwaarden gerelateerd aan de offerte zijn prijsbepalend en je dient deze dus in acht te nemen. We zeggen wel vaker: een goede leaseprijs staat niet altijd gelijk aan een goede deal!

Denk bijvoorbeeld aan de bepalingen omtrent additioneel gereden kilometers. Als je ‘buiten je bundel rijdt’ betaal je bij voor elke extra gereden kilometer. Het bijkomende bedrag verschilt per leasemaatschappij. Ook krijg je bij sommige partijen geld terug als je minder kilometers verbruikt dan afgesproken.

Waar moet ik nog meer op letten?

Er zijn bij het doornemen van een private lease offerte flink wat punten om rekening mee te houden. De belangrijkste zijn wat ons betreft:

  • De regeling omtrent vervangend vervoer: het is vooral relevant binnen hoeveel dagen vervangend vervoer voor je klaar staat. En, mocht je dit belangrijk vinden, welke leenauto je krijgt bij panne.
  • Pechhulp in Nederland of de EU: bij sommige partijen (zoals ANWB) is ook pechhulp binnen Europa bij de leaseprijs inbegrepen. Bij de meeste aanbieders moet je hier echter additioneel voor betalen.
  • Locatie reparatie en onderhoud: let hier vooral goed op bij welke garages je terecht kan in het geval van schade. Kosten voor onderhoud zijn altijd bij het contract inbegrepen.
  • Hoogte eigen risico: en als we het over schade hebben, dan hebben we het ook over bijkomende kosten in de vorm van het eigen risico. Leasemaatschappijen hanteren hieromtrent verschillende tarieven, uiteenlopend van €150 tot €500.
  • Kosteloos opzeggen of niet: om eerlijk te zijn is het bij een aantal aanbieders lastig om deze informatie op de website terug te vinden. Daarom geven wij in dit losse artikel een gedetailleerd advies omtrent het opzeggen van je leasecontract, typisch een punt om scherp op te zijn tijdens het doornemen van de offerte.

Bekijk onze handige private lease checklist voor een volledige lijst aan overwegingen.

Zijn er verplichtingen na het aanvragen van een offerte?

Nee, het voorstel van een leasemaatschappij is altijd vrijblijvend. Dit maakt het mogelijk om geheel zorgeloos een aanvraag in te dienen bij meerdere aanbieders. Zelfs na het ondertekenen van een offerte krijg je bij de meeste leasemaatschappijen 14 dagen bedenktijd. Je kan in deze periode dus terugkomen op je besluit, zonder ergens aan vast te zitten.

Je kan je enkel beroepen op de bedenktijd bij partijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Deze organisatie heeft in samenwerking met veel grote private lease partijen een aantal voorwaarden opgesteld op basis waarvan de consument wordt beschermt. Vrijwel alle partijen die je terug kan vinden op Private-lease-aanbiedingen.nl zijn voorzien van het Keurmerk.

Conclusie

Het opvragen van private lease offertes bij meerdere aanbieders is altijd verstandig. Met name omdat niet alle bepalingen en voorwaarden terug te vinden zijn op de websites van de leasemaatschappijen. Wil je meer weten over private lease, neem dan een kijkje in onze Kennisbank. Ga je liever direct op zoek naar een nieuwe bolide? Bekijk dan hier welke auto’s je kan leasen.