De gemiddelde looptijd van een private lease overeenkomst ligt rond 48 maanden. Tussentijds opzeggen gaat met hoge kosten gepaard. In specifieke gevallen is het toch mogelijk om het leasecontract te ontbinden zonder bijkomende kosten, dankzij het protectieplan.
Wat houdt het protectieplan precies in?
Het is een extra financiële zekerheid voor privé leasers. Onvoorziene zaken in het leven kunnen ervoor zorgen dat iemand voortijdig van een leasecontract af wilt. Stel je verliest je baan of raakt verwikkeld in een echtscheiding. Wanneer je financiële situatie verandert, kan het gebeuren dat je de lasten van een leasecontract niet meer kan dragen.
Exact voor dit soort situaties is het protectieplan in het leven geroepen. Het bestaat in een aantal vormen en kent meerdere namen, maar je kan het zien als een verzekering waarmee tussentijds opzeggen onder bepaalde voorwaarden is toegestaan.
Wat kost deze verzekering?
Voor het protectieplan brengt de leasemaatschappij meestal extra kosten in rekening. Je kan het plan dan aanvinken als optie tijdens het aanvragen van jouw auto. Deze kosten hiervoor liggen tussen de €8 en €16 per maand en komen bovenop het normale maandbedrag.
Ook zijn er bepaalde aanbieders, waaronder Athlon, waarbij het protectieplan geheel gratis is. Wat ons betreft écht een hele mooi voordeel.
Private lease bij ontslag, hoe werkt dat?
Een leasecontract staat gelijk aan een maandelijkse betalingsverplichting, zo lang als het contract doorloopt. Bij ontslag is het waarschijnlijk niet mogelijk om aan deze betalingsverplichting te voldoen. Helaas is het tussentijds opzeggen van het contract een dure aangelegenheid.
Het protectieplan beschermt tegen deze extra kosten. Wanneer het ontslag schriftelijk aantoonbaar is dan is het dankzij het plan mogelijk om tussentijds op te zeggen. Hieraan zitten dan geen extra kosten verbonden.
Private lease bij overlijden, is dit gedekt?
Een leasecontract staat vaak op naam van één bestuurder. Bij overlijden kan een van de erfgenamen het leasecontract opzeggen. Wanneer het leasecontract op beider naam staat, is de weduwe(naar) verantwoordelijk voor de leaseauto en het leasecontract.
Als opzeggen in deze situatie gewenst is, hoeft de leasemaatschappij hier geen gehoor aan te geven. Wanneer je hebt gekozen voor het protectieplan, kan je in deze situatie wél kosteloos opzeggen.
En private lease bij scheiding?
Er zijn maar weinig leasemaatschappijen die bij scheiding (echtscheiding, verbreken geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract) het leasecontract tussentijds en kosteloos op willen heffen. Ook nu weer beschermd het protectieplan tegen extra kosten.
Vroegtijdig beëindigen zónder protectieplan
Of de bestuurder nu wel of geen protectieplan heeft afgesloten, vroegtijdig beëindigen kan altijd. Kosten die komen kijken bij het ‘regulier’ ontbinden van een contract lopen per leasemaatschappij uiteen. Zo stelt onze partner Justlease bijvoorbeeld:
“Wil je graag weten wat jouw opzegvergoeding is? De maximale opzeggingsvergoeding (het plafondbedrag) is als volgt te berekenen:
Heb je een A, B of C-klasse auto? Je betaalt 35% van de resterende leasetermijnen.
Heb je een D of E-klasse auto? Je betaalt 40% van de resterende leasetermijnen.”
Neem voor de exacte regeling contact op met de leasemaatschappij in kwestie. Mocht je tussentijds willen opzeggen zonder protectieplan, nog één laatste tip: een schriftelijke melding van de reden van beëindiging kan wel helpen om hoge opzegkosten te vermijden.
Tot slot bestaat er ook nog de optie om een lopend leasecontract over te laten nemen door een andere bestuurder. Ook dit is een mooie en voordelige manier om vroegtijdig je leaseauto van de hand te doen.