Private lease contract opzeggen?

Kan dit zomaar of zijn hier kosten aan verbonden? Lees er alles over.

Een private lease contract loopt altijd voor een bepaalde termijn, in veel gevallen 24 tot wel 72 maanden. Tussentijds opzeggen is niet altijd mogelijk, bovendien kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Hoe kan je een private lease contract opzeggen? Kan dit ook worden gedaan zonder bijkomende kosten? We zetten de meest gestelde vragen op een rij.

Wat staat er in een private lease contract?

In een private lease contract staan de afspraken tussen leasemaatschappij en de lessee (degene die de auto afneemt). Naast de gekozen auto zijn ook de voorwaarden in het contract prijsbepalend. Het gekozen aantal kilometers per jaar, het maandelijks termijnbedrag maar ook inbegrepen diensten en de meerprijs per kilometer hebben invloed op het maandbedrag.

Verder staat en in het contract vermeld wat de waarborgsom is en de hoogte van de eigen bijdrage bij schade. Bij het aangaan van een private lease contract geldt een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze periode is het mogelijk het leasecontract kosteloos op te zeggen. Gebruik onze private lease checklist voor een volledige lijst aan belangrijke voorwaarden om in acht te nemen.

Hoe kan je een leasecontract opzeggen?

Normaal gesproken loopt het leasecontract gedurende 24 tot 60 maanden door (dit kan ook afwijken). Na afloop wordt het contract automatisch beëindigd. Een private lease contract opzeggen kan alleen onder bepaalde voorwaarden, dit staat altijd in het contract vermeld dus neem deze goed door alvorens je contact opneemt met jouw leasemaatschappij.

Onder bepaalde voorwaarden kan het leasecontract eerder worden opgezegd bij het gros van de aanbieders. Ze bieden hun klanten hiervoor het zogeheten protectieplan. Als leaserijder kan je aanspraak doen op deze bescherming in de volgende situaties:

  • Onvrijwillige werkloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap/samenlevingscontract.

In deze situaties kan het private lease contract eerder worden opgezegd, maar alleen wanneer dit schriftelijk kan worden aangetoond.

Wat kost het tussentijds opzeggen?

In bovenstaande situaties is het tussentijds opzeggen van private lease vaak kosteloos. Sommige leasemaatschappijen bieden de mogelijkheid tot voortijdig opzeggen alleen wanneer dit van tevoren wordt afgekocht, dit valt dan onder de optie ‘inleverregeling onverwachte situaties’. Je betaalt dus een klein additioneel bedrag per maand, in ruil hiervoor krijg je flexibiliteit en kan je opzeggen ‘wanneer je wilt’.

Voortijdig opzeggen om een andere reden kost wel altijd geld. Gemiddeld zal het om een bedrag van 40% van de rest van de oorspronkelijke looptijd gaan. Wanneer het leasecontract €250 per maand kost en er wordt een jaar voor afloop van het contract opgezegd, dan is de som als volgt:
12 maanden X 40% van € 250 (€ 100) = € 1.200.
Een private lease contract voortijdig opzeggen is dus erg duur.

Hoe private lease contract overnemen?

In plaats van tussentijds het private lease contract opzeggen kan het lease contract ook door iemand anders worden overgenomen. Diegene ontvangt een offerte en nieuwe overeenkomst. In veel gevallen is het laten overnemen van het lease contract de beste oplossing, maar dan moet er natuurlijk wel iemand interesse hebben.

Een andere optie is de aankoop van de leaseauto. Er geldt dan een overnamebedrag en een vergoeding voor afkoop van het leasecontract. Het kost wat maar het leasecontract is dan beëindigd en de auto officieel bezit van de koper.