Private lease is een vorm van full-operational lease. Volgens deze constructie blijft de leasemaatschappij altijd eigenaar van het object (de auto). Toch is er voor leaserijders vrijwel altijd een optie tot koop; je kan de auto overnemen bij beëindiging van het lopende contract. Bepaalde aanbieders geven je ook de mogelijkheid om tussentijds een verkoopvoorstel op te vragen.
Hoe werkt private lease met optie tot koop?
Als klant kan je tijdens of aan het einde van het contract een voorstel opvragen bij de leasemaatschappij. Er zal een restwaardecalculatie plaatsvinden op basis waarvan jij een bod krijgt van de aanbieder. Als je akkoord gaat, kan je over tot transactie en is de auto officieel jouw eigendom.
Het overnemen van een leaseauto kent een aantal voordelen ten opzichte van het elders kopen van een occasion:
- De kop is eraf want de auto is niet meer gloednieuw. De waardevermindering van auto’s is met name in de eerste paar jaar fors. Het is dus erg gunstig om een auto over te kopen als deze twee tot vijf jaar oud is.
- Je kent de auto als geen ander en bent bekend met eventuele mankementen of nadelen. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf en weet je exact waar je voor betaalt. Dat is bij occasions die je elders kan kopen wel eens anders.
- De auto is altijd goed en tijdig onderhouden. Leasemaatschappijen brengen auto’s voor onderhoud onder bij gerenommeerde partijen.
- Een leasepartij van formaat koopt en verkoopt jaarlijks duizenden auto’s. In de regel zijn leasemaatschappijen dus erg goed in het inschatten van de waarde van een auto, of deze nu twee of zes jaar oud is. Zo kan jij rekenen op een eerlijk en marktconform voorstel en betaal je nooit te veel.
Een leaseauto overnemen van iemand anders, kan dat?
Dat kan zeker. De gemiddelde looptijd van een private lease overeenkomst is 48 maanden. Het kan natuurlijk gebeuren dat een bestuurder het contract eerder wilt beëindigen, bijvoorbeeld wanneer er niet meer kan worden voldaan aan de maandelijkse leaselasten.
Dit soort situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding. De leasemaatschappij is er dan bij gebaat mee te denken met de klant in kwestie. Als iemand een leaseauto niet meer kan betalen, zorgt dat voor vervelende situaties bij beide partijen. Daarom bieden leasemaatschappijen altijd de optie voor klanten om een leasecontract over te dragen aan een andere bestuurder.
De nieuwe bestuurder rijdt dan in de leaseauto voor de resterende looptijd van het originele contract. Dit is vaak een korte periode (tussen de 12 en 36 maanden). In essentie is dat dus shortlease en dat is een dure leaseconstructie. Een auto kort leasen (twee of drie jaar) drijft het maandtarief enorm omhoog. Wanneer je een lopend contract van iemand overneemt, heb je dit nadeel niet. Je betaalt namelijk het originele leasetarief zoals overeengekomen in het contract met de eerste klant.
Waar kan ik terecht?
Heb je interesse in het overnemen van andermans leaseauto? Er zijn verschillende websites waar private leasecontracten worden aangeboden te overname. Leasetrader.nl bijvoorbeeld; een gerenommeerd platform waar leaserijders en geïnteresseerden direct samen afspraken kunnen maken. En daarmee noemen we het laatste voordeel van het overnemen van een leasecontract; snelheid. Je auto is direct na de afhandeling beschikbaar, geen wachttijd dus.
Kies je na het lezen van dit stuk toch liever voor een nieuwe leaseauto? Bekijk en vergelijk hier het volledige aanbod in de markt!