Is private lease echt zo gunstig?

"We monitoren de prijzen in de markt en vinden soms echt geweldige deals"

De sterke opkomst van private lease in Nederland is onmiskenbaar. Eind 2022 rijden er al ruim 235.000 consumenten in een leaseauto en dat aantal blijft flink doorgroeien. Waar komt deze plotse populariteit vandaan? Is private lease echt zo interessant? Het biedt een aantal duidelijke voordelen, maar hier betaal je ook gewoon voor. De leasemaatschappijen moeten ook wat verdienen… toch?

Verdienmodel private lease

In de regel verdienen leasemaatschappijen geen bakken met geld aan de private leaseklant. Vaak is het voor aanbieders alleen al gunstig om veel auto’s de weg op te krijgen. Zo bedingen ze een inkoopvoordeel bij de autofabrikanten. Ze kunnen extra veel auto’s inkopen tegen bepaalde kortingen. Dit is vaak waar de marge wordt behaald en zodoende ook het verdienmodel.

Laten we redeneren vanuit de leasemaatschappij.

De waarheid is dat veel leasepartijen nog niet weten of particulieren klanten winstgevend zijn voor het bedrijf. Private lease bevat veel servicecomponenten en het is moeilijk hier vooraf een realistisch prijskaartje aan te hangen. Dat geldt voor de klant, maar ook voor de aanbieder zelf.

Het is natuurlijk een complex spel, niet zo eenvoudig als het inkopen en verkopen van een fiets. De leasemaatschappij loopt een risico door alle bijkomende kosten. Zo is de aanbieder verantwoordelijk voor:

 • De wegenbelasting
 • Afschrijving en rente
 • Reparatie en onderhoud (moeilijk in te schatten)
 • Algemene verzekeringen
 • Soms ook pechhulp en vervangend vervoer
 • En tot slot: de restwaarde van de auto zelf.

Zodra de klant een auto inlevert, moet deze weer worden verkocht. Denk hierbij ook aan de elektrische auto. Gezien de relatief nieuwe technologieën die worden toegepast is het bijvoorbeeld lastig om de mate van slijtage in te schatten. En dus ook wat de auto nog waard is nadat een klant hier vijf jaar in heeft gereden.

Kortom: de leasemaatschappij neemt een risico. Dit terwijl je als berijder wél exact weet waar je aan toe bent. Dat maakt private lease zo interessant.

Welke aanbiedingen zijn écht aantrekkelijk?

Bovenstaande toelichting maakt eigenlijk duidelijk dat je echt gunstige aanbiedingen kan vinden. Wij helpen je met zoeken.
Omdat we dagelijks de prijzen in de markt in de gaten houden vinden we sporadisch echt interessante deals. Op dit moment zijn dat:

 • De KIA Picanto bij Ikrij: het is de één van de laagste leasetarieven van dit moment. Vanaf €249 per maand rijd je in deze charmante stadsauto.
 • De Hyundai i10 bij Van Mossel: al vanaf €269 per maand rijd je in deze rijk uitgeruste i10. Absoluut een interessante aanbieding.
 • De Skoda Enyaq bij Skoda: voor €499 lease je deze elektrische auto. Je kan op het moment ruim €120 per maand besparen door te kiezen voor de deal van Skoda zelf!

Bekijk hier het overzicht van alle leasedeals of klik door naar het volledige aanbod.

Leasen, lenen of kopen?

Om te achterhalen of leasen gunstig is in jouw situatie, moet je ook de alternatieven overwegen.
Er zijn reeds een hoop onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen of privé lease goedkoper is dan het aanschaffen van een auto. Onder andere de Consumentenbond heeft hier cijfers over gepubliceerd. De conclusies:

 • Een nieuwe auto kopen kan voordeliger zijn dan er één te leasen. Dat is afhankelijk van de aanbieding in kwestie. Lees hier meer over de verschillen tussen leasen en kopen.
 • Echter, het kopen van een occasion is in vrijwel alle gevallen voordeliger dan het leasen van een occasion.

Maar het is lastig om hier te stellig in te zijn. Vooral omdat we het grote voordeel van private lease in acht moeten nemen: je bent niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Als bijvoorbeeld de distributieriem knapt, draait de leasemaatschappij op voor de kosten. Onvoorziene kosten aan een auto kan je onmogelijk incalculeren.

Kortom: is private lease echt voordelig en interessant? Wat ons betreft wel maar je moet goed zoeken en rekenen. Let op de verhouding tussen de nieuwprijs van een auto en het maandtarief. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders, zo lease je altijd voordeliger.