Is private lease echt zo gunstig?

“We monitoren de prijzen in de markt en vinden soms echt geweldige deals”

De sterke opkomst van private lease in Nederland is onmiskenbaar. Begin 2021 rijden er al ruim 200.000 consumenten in een leaseauto en dat aantal blijft flink doorgroeien. Waar komt deze plotse populariteit vandaan? Is private lease echt zo interessant? Het biedt een aantal duidelijke voordelen, maar hier betaal je ook gewoon voor. De leasemaatschappijen moeten ook wat verdienen… toch?

Verdienmodel private lease

In de regel verdienen leasemaatschappijen geen bakken met geld aan de klant. Vaak is het voor aanbieders alleen al gunstig om veel auto’s de weg op te krijgen. Zo bedingen ze een inkoopvoordeel bij de autofabrikanten. Ze kunnen extra veel auto’s inkopen tegen bepaalde kortingen. Dit is vaak waar de marge wordt behaald en zodoende het verdienmodel.

Laten we redeneren vanuit de leasemaatschappij.

De waarheid is dat veel leasepartijen nog niet weten of particulieren klanten winstgevend zijn voor het bedrijf. Private lease bevat veel servicecomponenten en het is moeilijk hier vooraf een realistisch prijskaartje aan te hangen. Dat geldt voor de klant, maar ook voor de aanbieder zelf.

Het is natuurlijk een complex spel, niet zo eenvoudig als het inkopen en verkopen van een fiets. De leasemaatschappij loopt een risico door alle bijkomende kosten. Zo is de aanbieder verantwoordelijk voor:

 • De wegenbelasting
 • Afschrijving en rente
 • Reparatie en onderhoud (moeilijk in te schatten)
 • Algemene verzekeringen
 • Soms ook pechhulp en vervangend vervoer
 • En tot slot: de restwaarde van de auto zelf.

Zodra de klant een auto inlevert, moet deze weer worden verkocht. Denk hierbij ook aan de elektrische auto. Gezien de relatief nieuwe technologieën die worden toegepast is het bijvoorbeeld lastig om de mate van slijtage in te schatten. En dus ook wat de auto nog waard is nadat een klant hier vijf jaar in heeft gereden.

Kortom: de leasemaatschappij neemt een risico. Dit terwijl je als berijder wél exact weet waar je aan toe bent. Dat maakt private lease zo interessant.

Welke aanbiedingen zijn écht aantrekkelijk?

Bovenstaande toelichting maakt eigenlijk duidelijk dat je echt gunstige aanbiedingen kan vinden. Wij helpen je met zoeken.
Omdat we dagelijks de prijzen in de markt in de gaten houden vinden we sporadisch echt interessante deals. Op dit moment zijn dat:

 • De Nissan Micra bij Auto.nl: al vanaf €259 per maand rijd je in deze rijk uitgeruste Micra. Absoluut een interessante aanbieding.
 • De SEAT Ibiza bij Xleasy: voor €269 lease je deze gewilde auto. Je kan op het moment ruim €110 per maand besparen door te kiezen voor de deal van SEAT!
 • De Peugeot 108 bij Athlon: het is de laagste leaseprijs van dit moment. Vanaf €199 per maand rijd je in deze charmante stadsauto.

Bekijk hier het overzicht van alle private lease deals of klik door naar het volledige aanbod.

Leasen, lenen of kopen?

Om te achterhalen of leasen gunstig is in jouw situatie, moet je ook de alternatieven overwegen.
Er zijn reeds een hoop onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen of privé lease goedkoper is dan het aanschaffen van een auto. Onder andere de Consumentenbond heeft hier cijfers over gepubliceerd. De conclusies:

 • Een nieuwe auto kopen kan voordeliger zijn dan er één te leasen. Dat is afhankelijk van de aanbieder. Lees hier meer over de verschillen tussen leasen en kopen.
 • Echter, het kopen van een occasion is in alle gevallen voordeliger dan leasen.

Maar het is lastig om hier te stellig in te zijn. Vooral omdat we het grote voordeel van private lease in acht moeten nemen: je bent niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Als bijvoorbeeld de distributieriem knapt, draait de leasemaatschappij op voor de kosten. Onvoorziene kosten aan een auto kan je onmogelijk incalculeren. Lees hier meer over de verschillen tussen kopen en leasen.

Kortom: is private lease echt voordelig en interessant? Wat ons betreft wel maar je moet goed zoeken en rekenen. Let op de verhouding tussen de nieuwprijs van een auto en het maandtarief. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders, zo lease je altijd voordeliger.

Veelgestelde vragen