Privé leasen als ZZP'er, is dat verstandig?

Lees alles over de voor- en nadelen en ga beslagen ten ijs

Ja, in veel gevallen kan dit voordelig uitpakken. Voordat je een beslissing maakt is het verstandig alle voor- en nadelen in acht te nemen. Wij zetten in dit artikel de belangrijkste punten op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Bijtelling en kilometervergoeding

Als privé leaser betaal je geen bijtelling. Je auto kan dus ook gebruikt worden voor privé doeleinden, zonder bijkomende kosten. Sterker nog, de kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt €0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. Hierdoor hoef je aan het einde van het boekjaar dus minder belasting te betalen.

Dit is een groot voordeel ten opzichte van zakelijk leasen, waar je slechts 500 kilometer per jaar mag rijden voordat de bijtelling om de hoek komt kijken. In dat opzicht is private lease echt een constructie waarbij je weet waar je aan toe bent. Je betaalt één vast bedrag per maand. Kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn hierbij inbegrepen.

Over het aanbod

Het private lease aanbod is flink gegroeid de afgelopen jaren. Alleen op onze site al kan je ruim 80 modellen vinden en dat was een jaar geleden wel anders. Destijds kon je in de regel alleen kiezen voor een kleinere auto. Anno 2020 zijn ook auto’s in het luxere segment goed vertegenwoordigd.
Wat vaak als nadeel wordt aangemerkt; private lease auto’s kan je niet volledig zelf samenstellen. Er zijn echter een aantal aanbieders waar dit wel gewoon mogelijk is. Lees het volgende artikel en ontdek welke leasemaatschappijen deze optie bieden.

Vergelijken en besparen

Het aantal private lease aanbieders in Nederland groeit snel. Dit geeft jou als consument directe voordelen. Zo is het mogelijk om leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken, als het gaat om auto’s, prijzen en voorwaarden. Hier helpen wij natuurlijk een handje bij. Als experts op dit gebied kunnen we je vast verklappen, het is soms mogelijk om meer dan €200 per maand te besparen door gebruik te maken van onze website. In de zakelijke leasewereld is het een stuk minder makkelijk om op prijs te vergelijken. Vooral gezien de bijkomende voorwaarden en uiteenlopende contracten.

Keurmerk private lease

De Stichting Keurmerk Private Lease is in het leven geroepen om de consument te beschermen. Het is een initiatief van grote leasemaatschappijen in de markt. In samenwerking met de Consumentenbond zijn er een aantal belangrijke voorwaarden opgesteld. Alle dragers van het Keurmerk moeten aan deze voorwaarden voldoen. Ook voor ZZP’ers zijn deze voordelen van kracht. Zo profiteer je altijd van eerlijke voorwaarden, word je beschermd tegen te hoge lasten en heb je 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van je contract. Lees hier alles over het keurmerk.

Een huis kopen

Voor ZZP’ers was het altijd lastig om een hypotheek te krijgen. Die situatie is de laatste jaren verbeterd, maar nog steeds moet je als ZZP’er gezonde omzetcijfers kunnen laten zien aan de bank.
Als je een auto privé wilt leasen wordt dit altijd opgenomen in de database van het BKR. 65% van het totale leasebedrag wordt geregistreerd. Stel; je least vijf jaar lang een auto voor €300 per maand, dan is de som van alle termijnen €18.000. Hiervan wordt 65% (€11.700) gezien als vaste lasten die je in de komende periode niet aan andere zaken kan besteden. Dit heeft dus invloed op bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.

Alle voor- en nadelen op rij

Private lease kan voor ZZP’ers zeer interessant zijn, we sommen de voordelen nog even op:

  • Geen bijtelling
  • Een kilometervergoeding van €0,19
  • Geen grote investering vooraf
  • Betaal een vast maandbedrag

De nadelen van private lease zijn niet enkel van kracht voor ZZP’ers. Toch is het goed deze nog even te benoemen:

  • Beperking op hypotheekaanvraag
  • Het auto-aanbod is beperkter
  • Je auto samenstellen kan slecht bij een paar aanbieders

Conclusie

Privé een auto leasen als ZZP’er kan zeer aantrekkelijk zijn. We raden je aan om je boekhouder een calculatie te laten maken om te zien hoe groot het voordeel is in jouw situatie.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees hier alles over de verschillen tussen zakelijk leasen en private lease.