Private lease en hypotheek

Heeft private lease negatief effect op mijn maximale hypotheekbedrag?

Private lease kent veel voordelen en wint daarom aan populariteit. Leasen is praktisch en comfortabel. Je rijdt in een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand en je weet precies waar je aan toe bent.

Maar er kleven ook nadelen aan private lease. Zo kan leasen inderdaad nadelig uitpakken als je op zoek bent naar een koopwoning. Wanneer je plannen hebt om een hypotheek af te sluiten én je hebt of wilt een private leaseauto, let dan goed op.

Leidt privé leasen tot een BKR notering?

Wanneer je kiest voor private lease, wordt dit altijd bij het BKR geregistreerd. Dit komt omdat je een maandelijkse betalingsverplichting aangaat. Het BKR dient de consument te beschermen tegen te hoge financiële lasten. Een BKR notering heeft als doel ‘bij te houden’ wat jouw vaste lasten zijn en dus ook of je aan de extra maandelijkse verplichtingen kan voldoen.

Zolang je dit kan gaat het hier dus om een positieve BKR registratie. Pas bij betalingsproblemen wordt dit een negatieve registratie. In dit geval wordt een hypotheek aanvragen een stuk lastiger.

Wanneer je een negatieve registratie op je naam hebt staan dan betekent dit dat je betalingsproblemen hebt. Kredietverstrekkers en banken zullen op basis hiervan een hypotheekaanvraag afwijzen. Zodra je weer bij bent met betalen dan verandert de negatieve registratie naar een herstelcode. Vijf jaar na het invoeren van deze herstelcode kun je weer een hypotheek aanvragen.

Welke invloed heeft private lease op de hypotheekaanvraag?

De invloed op de hoogte van de hypotheek is behoorlijk; 65% van het totale leasebedrag wordt geregistreerd. We gebruiken een rekensom als voorbeeld.

Stel; je leaset 60 maanden lang een auto voor €300 per maand, dan is de som van alle termijnen €18.000. Hiervan wordt 65% (€11.700) gezien als vaste lasten die je in de komende periode niet aan andere zaken kan besteden. Strikt genomen heb je op basis van het genoemde rekenvoorbeeld dus €11.700 minder beschikbaar voor een hypotheek of andere lening.

Dit effect is overigens enkel van kracht als je de leaseauto als hebt (aangevraagd). Wanneer je al een hypotheek hebt, heeft het tekenen van een leasecontract géén negatief effect. Vreemd en hier vinden we dus ook een maas in de wet.

Dit brengt ons ook bij de eventuele oplossingen

  • Als je al een leaseauto hebt en je wilt een hypotheek afsluiten, kan je de leaseauto tijdelijk overschrijven naar iemand anders. Leasemaatschappijen hebben hier veelal geen problemen mee (als de nieuwe ‘eigenaar’ maar kredietwaardig is). Na het kopen van de woning kan het leasecontract weer terug worden overgeheveld.
  • Ook is het mogelijk om de hoogte van de maandelijkse lasten van de leaseauto te verlagen. Dit kan door een aanbetaling te doen, hierdoor dalen de maandlasten. Het BKR noteert de verlaging en hierdoor krijg je meer ruimte op de balans voor de hypotheek.
  • Tot slot is het natuurlijk een optie om je leaseauto op te offeren voor de hypotheek. Wanneer je het leasecontract opzegt, vervallen de kosten en daarmee het probleem. Helaas is het voortijdig ontbinden van het leasecontract vaak erg kostbaar. Bekijk dus vooraf goed welke voorwaarden hierbij komen kijken, of het financieel mogelijk is en of de kosten opwegen tegen de baten.

Veelgestelde vragen