Private lease en winterbanden

Is leasen inclusief winterbanden of mag ik deze zelf plaatsen?

Winterbanden zijn bij de meeste private lease aanbieders niet bij het maandelijkse leasetarief inbegrepen. In veel gevallen dien je een klein additioneel bedrag per maand te betalen voor een jaarlijkse bandenwissel. Dit bedrag loopt bij onze private lease partners nog best uiteen; van €6 tot €12 per maand.

Voordeel van het kiezen van een dergelijke module is dat je jaarlijks verzekerd bent van een wissel naar winterbanden. De leasemaatschappij stuurt de leaser hiervoor een oproep, erg handig. Overigens komen de zomerbanden na de wissel in een opslag terecht, je hoeft deze dus niet mee naar huis te nemen.

Mag ik zelf wisselen naar winterbanden?

Dit is in veel gevallen niet mogelijk, vooral omdat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de leaseauto. Voor onderhoud en reparaties brengt de aanbieder alle leaseauto’s onder bij een vertrouwd netwerk aan monteurs. Dat is niet voor niets, hiermee borgen ze dat enkel professionals sleutelen aan de bolides in het wagenpark.

Wil je toch liever zelf de bandenwissel uitvoeren? Vraag van tevoren na bij jouw lease-aanbieder of dit is toegestaan. Mocht je hier akkoord op krijgen, dan hoor je ook direct bij welke garages je terecht kan. Sommige leasemaatschappijen hebben namelijk een overeenkomst met bepaalde dealers.

Wanneer wisselen naar winterbanden?

Zomerbanden of normale autobanden zijn prima onder de dagelijkse weersomstandigheden. Maar wanneer de temperatuur onder de 7 °C uitkomt, dan is het beter om voor winterbanden te gaan. De meeste bestuurders kiezen ervoor om op winterbanden te rijden tussen oktober en april. Uiteraard is dit wel een beetje afhankelijk van het weer en veranderingen met betrekking tot het klimaat.

Kan ik met zomerbanden rond blijven rijden?

Nee, het is niet verstandig om het zomerbanden in de winter rond te rijden. Dit komt omdat zomerbanden bij een lagere temperatuur minder flexibel zijn. Daarnaast hebben zomerbanden een lager/dunner profiel. Hierdoor ervaar je minder grip op het wegdek. Bovendien heb je een langere remweg. Met zomerbanden de weg op gaan in een strenge winter is vragen om problemen. Wil je ook tijdens de koude maanden veilig rijden? Kies dan altijd bij het aanvragen van jouw private leaseauto altijd voor winterbanden.