Mijn privé leaseauto uitlenen, mag dat?

Wie mag er in de leaseauto rijden en waar moet ik rekening mee houden?

Ja, dat mag. Een private leaseauto mag in principe worden bestuurd door iedereen met een geldig rijbewijs. Dit betekent dat je zonder verdere toestemming je auto uit kan lenen aan vrienden, buren of familieleden. De auto blijft in dit soort situaties ook gewoon verzekerd.

Toch zijn er een aantal leasemaatschappijen die dit niet toestaan. Bijvoorbeeld omdat de aanbieder de risico’s hieromtrent niet wilt dragen. Ook zijn er leasepartijen die voor de contractanten een minimum leeftijd hanteren. Bijvoorbeeld bij Athlon moet je minimaal 21 jaar zijn om privé te leasen. Bij het uitlenen van de auto kan het leasebedrijf deze minimumleeftijd niet meer borgen. In dat geval is de enige waterdichte manier om ongewenste activiteiten te voorkomen, het volledig verbieden van andere berijders.

Bezoek de website van de leasemaatschappij die je op het oog hebt om te kijken welke voorwaarden worden gehanteerd. Je kan uiteraard contact opnemen met de aanbieder om hier achter te komen. Ook kan je per website de ‘veelgestelde vragen’ sectie raadplegen.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

  • Als leaser blijf je verantwoordelijk voor de auto. Stel, je leent je auto uit en iemand anders maakt hiermee brokken, dan draai je zelf op voor de schade. Ook eventuele bekeuringen komen gewoon binnen op jouw adres. Maak daarom heldere afspraken voordat je de auto uitleent. Zo voorkom je vervelende situaties achteraf.
  • Je mag de auto nooit uitlenen voor ‘bijzondere evenementen’. Zo is het niet toegestaan om een rijvaardigheidscursus te geven in de auto of deze te gebruiken als taxi/uber.
  • Stel, je leent je auto uit aan een vriend(in) met openstaande schulden bij de belastingdienst. Als hij of zij in een controlefuik terecht komt kan het zijn dat jouw auto van de weg wordt gehaald wegens openstaande vorderingen. De politie is in dit soort gevallen onverbiddelijk. De openstaande bedragen dienen direct te worden overhandigd. Als dit niet mogelijk is kan de auto in beslag worden genomen.

Leaseauto uitlenen of niet?

Let dus altijd erg goed op aan wie je de auto uitleent. Dat klinkt als een open deur, zo ga je ook met je auto om als deze in jouw bezit is. Maar in het geval van private lease blijft de auto altijd eigendom van de leasemaatschappij. Bij vervelende omstandigheden heb je dus altijd te voldoen aan de voorwaarden en bepalingen die met de aanbieder zijn overeengekomen.