Wat als ik meer/minder kilometers rijd?

Private lease aanbieders hanteren verschillende voorwaarden

Wanneer je van plan bent om privé een auto te leasen is het altijd verstandig om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Leasetarieven lopen flink uiteen dus er valt een hoop geld te besparen.

Het is goed om te onthouden dat definitieve leasetarieven per partij ook zijn gebaseerd op de bijkomende voorwaarden. Wij zetten deze uiteen in onze private lease checklist. Één van deze bepalingen heeft te maken met het rijden van meer of minder kilometers dan afgesproken. Want wat gebeurt er als je ‘buiten je bundel rijdt’?

Het is natuurlijk logisch dat een leasemaatschappij kosten in rekening moet brengen wanneer er meer kilometers worden gereden dan overeengekomen. Dit heeft vooral te maken met de slijtage en restwaarde van de leaseauto. Alle private lease partijen hanteren hieromtrent andere voorwaarden. Wij brengen alle bepalingen in kaart voor 14 vooraanstaande leasemaatschappijen.

In de regel kiezen aanbieders voor één van deze twee constructies voor het verrekenen van meer/minder kilometers:

1. Afrekenen per kilometer

Sommige leasemaatschappijen vragen een bepaalde vergoeding voor elke extra gereden kilometer, bijvoorbeeld €0,10. Dus stel je spreekt af om 10.000 kilometer in een jaar te rijden, en dit zijn er uiteindelijk 11.000, dan betaal je 1.000 * €0,10 bij en wordt er dus €100 extra in rekening gebracht aan het eind van het kalenderjaar.

Bepaalde private lease aanbieders treffen eenzelfde regeling voor het aantal kilometers die je niet hebt gemaakt. Veelal ligt deze vergoeding een stukje lager, bijvoorbeeld rond de €0,05. Dit maakt direct duidelijk dat je vóór het afsluiten van een leasecontract goed na moet rekenen welke kilometerbundel het beste bij jou past.

2. Afrekenen op basis van de bundel

Stel, je wilt voor 60 maanden een auto leasen maar je twijfelt tussen een bundel van 10.000 km per jaar en 15.000 km per jaar. Voor de bundel van 10.000 kilometer betaal je €200 per maand, en voor 15.000 betaal je €210 per maand.
Je kiest voor 10.000 kilometer, maar aan het eind van je contract blijkt dat je gemiddeld 11.000 km per jaar hebt gereden. Dan val je bij het verrekenen toch in het segment ‘15.000 kilometer per jaar’. Je dient dan voor de volledige looptijd €210 te betalen in plaats van de initiële €200.
De additionele €10 moet worden betaald over de gehele looptijd, 60 maanden dus. In dit rekenvoorbeeld moet je dus 60 * €10 = €600 bijbetalen.

Waar moet ik op letten?

1. Als leasemaatschappijen ‘afrekenen per kilometer’ tonen wij altijd het bedrag gekoppeld aan de voordeligste auto’s. Dit tarief kan hoger liggen als je kiest voor een duurdere auto.
2. Als leasemaatschappijen ‘afrekenen op basis van de bundel’ duiden wij dit aan met het woord ‘bundel’. We raden je dan aan om de exacte prijsverschillen per kilometerbundel op te halen op de website van de aanbieder in kwestie.

meer/minderprijs km

Conclusie:

Zoals je ziet lopen de voorwaarden per aanbieder flink uiteen. Bepaalde leasemaatschappijen zijn coulant en vragen een bescheiden tarief per extra gereden kilometer. Maar sommige partijen vragen meer en geven geen vergoeding wanneer er minder kilometers worden gemaakt. Ben je na het doornemen van deze informatie klaar om een nieuwe leaseauto uit te zoeken? Bekijk dan hier het aanbod!