Private lease aanvraag afgekeurd?

Dit kan verschillende oorzaken hebben, lees er alles over

Steeds meer Nederlanders kiezen voor private lease. Ze kiezen voor gemak, duidelijkheid en een stukje luxe. Maar kan iedereen zomaar een auto leasen? Wanneer wordt een private lease aanvraag afgekeurd?

Dit gebeurt overwegend wanneer je te weinig inkomen hebt of als er sprake is van een (negatieve) BKR registratie. Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijke redenen voor afkeuring. We zetten deze voor je op rij.

Wanneer is leasen niet mogelijk?

Met een bijstandsuitkering is het vaak niet mogelijk om voor private lease te kiezen. Dit komt omdat deze uitkering voor een te laag inkomen zorgt. Een WW uitkering of ZW uitkering is tijdelijk. Hierdoor heeft de leasemaatschappij geen garantie dat je straks nog inkomen hebt. Ook in deze gevallen is het niet mogelijk om privé te leasen.

Met veel andere uitkeringen is het wel mogelijk om te leasen, de AOW uitkering bijvoorbeeld. Dit is namelijk een stabiele inkomstenbron.

Wat is het minimum loon bij private lease?

Bij private lease ga je een maandelijkse betalingsverplichting aan waar je aan zult moeten voldoen. Daarom heb je een inkomen nodig, of dit nu voortkomt uit een dienstverband, een eigen onderneming of een uitkering.

Er bestaat geen restrictie omtrent minimumloon bij private lease. Hier zijn dus geen speciale regels voor. De leasemaatschappij bepaalt of je in aanmerking komt voor een leaseauto of niet. Het kan dus zijn dat aanbieder A je lease-aanvraag zal goedkeuren en aanbieder B niet.

Tip: Leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease kijken wat strenger naar de hoogte van je inkomen maar ook hoe je dit inkomen krijgt (inkomstenbron).

Hoe wordt het inkomen gecontroleerd?

Na het opvragen van een private lease offerte wordt het inkomen van de aanvrager gecontroleerd. Hierbij maakt de leasemaatschappij gebruik van de gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo kunnen ze bekijken of je meerdere leningen open hebt staan en of er sprake is van betalingsproblemen. Voor de hoogte van je inkomen kijken ze naar je loonstroken/jaaropgaaf (particulieren) of jaarcijfers (ondernemers).

Lees hier meer over BKR noteringen en de invloed die private lease heeft op het aanvragen van een hypotheek.

Kan ik met een laag inkomen toch een auto leasen?

Een leasemaatschappij behoort je te beschermen tegen overfinanciering. Hierdoor kun je met een laag inkomen geen auto leasen. Toch zijn er leasemaatschappijen die dit wel doen. Ze keuren je private lease aanvraag goed bij een laag inkomen of wanneer je een negatieve BKR registratie hebt. Nadeel hiervan is dat je in de toekomst mogelijk in financiële problemen raakt. Ook kan het leasecontract ontzettend duur zijn of er zitten slechte voorwaarden aan vast. Let hier goed op.

Kan ik met twee personen een auto leasen?

Ja, dit is mogelijk. Er wordt dan tijdens de aanvraag tevens gekeken naar het inkomen van de partner. Dit kan gunstig uitvallen waardoor je toch voor een leaseauto kunt gaan. Denk hierbij wel na over de consequenties bij overlijden, want de partner is dan verantwoordelijk voor het leasecontract.

Het is overigens ook mogelijk om een leaseaanvraag via iemand anders laten verlopen. Bij de meeste leasemaatschappijen is het toegestaan om iemand anders dan de contractant de auto te laten besturen. Ook voor de langere termijn. Als bijvoorbeeld je ouders bereid zijn een contract af te sluiten, dan mag jij als zoon/dochter gewoon in deze auto rijden. Je hoeft dan enkel in bezit te zijn van een geldig rijbewijs.