Private lease occasion

Ga beslagen ten ijs. Bekijk alle voor- en nadelen en scoor de beste deal!

Een occasion leasen als particulier kan voor velen een uitkomst bieden. Je profiteert hiermee van de voordelen van private lease, maar tegen een gereduceerd maandtarief. Alle vaste lasten, zoals wegenbelasting en verzekeringen, zijn bij dit bedrag inbegrepen. Ook variabele kosten voor onderhoud en reparaties zijn voor de rekening van de leasemaatschappij. Zo wordt je nog steeds volledig ontzorgt.

De voordelen

Naast de voor de hand liggende voordelen van het leasen van een occasion, zijn er ook een aantal minder bekende voordelen.

 • Ruim aanbod: de selectie bestaat in de regel uit ex-leaseauto’s. Dat zijn dus enkel auto’s van een eerste eigenaar die in het verleden zijn ingezet voor private lease klanten. Omdat het concept ‘private lease’ inmiddels ruim drie jaar bestaat, groeit de poel aan ex-leaseauto’s gestaag. Zo kan je niet langer enkel kiezen voor een compacte stadsauto zoals een Opel Karl. Ook ruimere auto’s zoals een Opel Astra of Nissan Qashqai zijn regelmatig te vinden in het occasion aanbod.
 • Shortlease is mogelijk: je kan vaak een contract aangaan voor een kortere periode, zoals 12 of 18 maanden. Als je een nieuwe auto wilt leasen is dat anders. Vaak is de minimale looptijd 24 maanden en dat heeft een negatief effect op het maandtarief. Logisch ook, private lease aanbieders willen auto’s natuurlijk het liefst voor een langere periode aan de man brengen. Daar verdienen leasemaatschappijen immers het meeste aan. Is het geval van occasions kan je dus kort leasen voor een schappelijk bedrag.
 • Direct rijden: zodra leaseauto’s terugkeren in het wagenpark van de aanbieders zijn deze meteen weer beschikbaar voor een nieuwe klant. Dit betekent dus dat je veelal meteen weg kan rijden in jouw ‘nieuwe’ occasion, ook als leaser. Als je ervoor kiest een nieuwe auto te leasen heb je vaak te maken met een wachttijd, variërend van 2 tot 12 weken.

De nadelen

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan het leasen van een occasion. We sommen deze voor je op.

 • Onderhoud en reparatie: een oudere auto behoeft in de regel meer onderhoud. Ook gaat er sneller iets kapot. Natuurlijk, de bijkomende kosten hieromtrent zijn niet voor de leaserijder maar bonje met je auto blijft vervelend. Je moet toch weer één en ander regelen.
 • Je kan je auto niet samenstellen: dat is überhaupt een beetje de makke van private lease, ook als je het hebt over nieuwe auto’s. Maar als het gaat om occasions zijn de opties al helemaal beperkt. Zo kan je oog vallen op een Renault Clio die alleen verkrijgbaar is in het blauw. Heb je liever een zwarte Clio, dan moet je hopen dat deze toevallig voorbij komt.
 • Op is op: als je de ideale occasion hebt gevonden, moet je snel handelen. Het gaat immers om een specifieke auto en daar is er maar één van (denk aan de opties, kleur, uitvoering, kilometerstand e.d). Voordat je er erg in hebt is jouw droomauto al weer van de website gehaald. Sterker nog, soms komen er meerdere offerte-aanvragen binnen voor dezelfde auto. Dan is het vaak; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Een rekenvoorbeeld

Ja, een occasion leasen is voordeliger. Dat is ook logisch. Maar wat is nu echt het prijsverschil met reguliere lease? We laten zien wat je kan besparen aan de hand van een rekenvoorbeeld gebaseerd op het aanbod van Athlon.

 • De Opel Astra (looptijd = 36 maanden, kilometrage = 10.000 km per jaar)
 • Nieuw – €409 per maand
 • Occasion – €324 per maand
 • Verschil – €85 per maand

Als we deze besparing vermenigvuldigen met de looptijd dan zien we het volgende: 36 maanden x €85 = €3.060. Dat is een flink bedrag! Een kleine tip: kijk tijdens het vergelijken van oud en nieuw altijd goed naar het bouwjaar van de auto. In het bovenstaande voorbeeld gaat het in beide gevallen om een Astra uit 2016. Het is dus exact dezelfde auto maar dat is niet altijd het geval. Blijft hier scherp op.

Private lease aanbieders

Niet alle leasemaatschappijen kiezen ervoor om ook occasions aan te bieden. Daarom zetten wij de private leasepartijen op een rij waar deze optie wel beschikbaar is. Dat scheelt je weer wat speurwerk.

 • Arval: sporadisch vinden we een occasion terug in het aanbod van Arval. Op het moment van schrijven (13-08-2018) kan je kiezen tussen een Opel Corsa of een Ford Focus. In de toekomst zal het aanbod toenemen.
 • Athlon: in de regel kan je kiezen uit ongeveer acht auto’s. In het A-segment (kleine auto’s) is het aanbod gelukkig niet erg weerbarstig. Zo is er bijvoorbeeld altijd wel een Citroën C1, Renault Twingo of Opel Karl beschikbaar.
 • Auto.nl: sinds kort biedt deze leasepartij ook occasions aan voor privé leasers. Auto.nl is onderdeel van de Louwman groep dus het is geen wonder dat we vooral veel Toyota’s op de website terugvinden.
 • Directlease: een klein maar fijn aanbod waar we alle hardlopers terugvinden: de KIA Picanto, de Peugeot 108, Peugeot 208 en de Volkswagen Polo.
 • Ikrij: het aanbod occasions op de website is flink, maar niet echt gevarieerd. Zeven van de twaalf auto’s is een Peugeot 108, ook niks mis mee natuurlijk!
 • Justlease: het aanbod bij Justlease is weer een stukje groter (rond de 25 auto’s). Je kan zelfs kiezen voor een Mercedes E-klasse. Het valt ons op dat hier wel vaak oudere auto’s tussen zitten (bouwjaar 2012 bijvoorbeeld).
 • Leaseplan: sinds kort is het ook hier mogelijk om een occasion te leasen. Het aanbod is beperkt, vaak vinden wij maar vijf auto’s terug op de website. Wel zitten hier ook vaak grotere en luxere auto’s tussen.
 • Privatelease.com: er is geen aparte showroom ingericht voor occasions maar af en toe vinden we een ex-leaseauto terug in het standaard aanbod.
 • Yourlease: dit is wat ons betreft de specialist als het gaat om tweedehands leaseauto’s. Het aanbod voor particulieren is echt enorm, vaak kan je kiezen uit ruim 200 modellen.

We hebben getracht de voor- en nadelen van het leasen van een occasion in kaart te brengen. Als het leasen van een tweedehands auto aansluit bij jouw wensen, bekijk dan het aanbod bij bovenstaande private lease aanbieders. Kies je na het lezen van bovenstaande toch liever voor een nieuwe leaseauto? Bekijk dan hier het volledige aanbod.