Rijvaardigheidstraining met je leaseauto?

Niet alle private lease aanbieders staan dit toe. Lees er alles over.

Wil je met jouw private leaseauto meedoen aan een rijvaardigheidstraining, zoals een slipcursus? Dat kan bij de meeste leasemaatschappijen maar je hebt hiervoor altijd schriftelijk toestemming nodig. In enkele gevallen staat in het leasecontract al vermeld wat de mogelijkheden zijn op het gebied van rijvaardigheidstrainingen. Bij onduidelijkheden is het verstandig om rechtstreeks contact op te nemen met jouw leasemaatschappij.

Let op: mocht er tijdens een rijtraining iets misgaan, dan ben je alle gevallen zelf verantwoordelijk voor schade aan de leaseauto. De leasemaatschappij draagt de kosten voor reparaties klein en groot, maar dat geldt niet voor schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Is een rijvaardigheidstraining nodig?

Zelfs de beste chauffeur kan nog een hoop leren. Hoe controleer je bijvoorbeeld de auto optimaal bij een nat wegdek, ijzel of andere afwijkende weersomstandigheden? Hoe maak je een effectieve noodstop en hoe rijd je zo bewust, zuinig en veilig mogelijk? Afhankelijk van de training die je voor ogen hebt, krijg je antwoord op deze vragen en toepasbare oplossingen voor in de praktijk.

Een rijvaardigheidstraining is daarom altijd een welkome aanvulling op het rijbewijs, ook wanneer je al jarenlang ervaring hebt met autorijden. Het beheersen van extra bijzondere handelingen verkleint natuurlijk de kans op ongelukken. Op de lange termijn zal dit ook lonen in financieel opzicht omdat je schadevrije jaren opbouwt. Hierdoor daalt je verzekeringspremie.

Wat als een cursus volgen niet is toegestaan?

De kans bestaat dat jouw leasemaatschappij het niet toestaat een rijvaardigheidstraining te volgen in de leaseauto. Wat zijn in dat geval de alternatieven? Er zijn veel rijvaardigheidstrainingen waarbij een auto beschikbaar wordt gesteld door de lessor. Hierdoor hoef je niet met de eigen leaseauto mee te doen; een prima alternatief waarbij je niet het risico loopt op schade en hoge kosten.

Wat als een cursus volgen wel is toegestaan?

Onthoud dan dat je hiervoor altijd schriftelijk toestemming dient te ontvangen van jouw lease-aanbieder. Ook voor jezelf is het een stok achter de deur als je iets zwart op wit hebt.

Tot slot kunnen wij het volgen van een slipcursus met een leaseauto wel echt afraden, ook al staat de leasemaatschappij dit toe. Andersoortige cursussen, gericht op veilig of zuinig rijden bijvoorbeeld, zijn daarentegen natuurlijk vrij van risico.