Private lease; wie is de eigenaar van de auto?

Blijft de klant eigenaar van de auto, of moet deze weer worden ingeleverd?

In vrijwel alle gevallen blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Aan het einde van de overeengekomen leaseperiode, moet de klant de auto weer inleveren bij de aanbieder.

Operational lease

Private lease is namelijk een vorm van operational lease en dat is in feite een huurconstructie. Je leent de auto tegen een vast bedrag per maand. Kenmerkend aan deze leasevorm is ook dat er veel zorgen uit handen worden genomen door de leasemaatschappij. Zo zijn zaken als wegenbelasting, onderhoud, reparatie, afschrijving en rente bij de prijs inbegrepen. De auto blijft dus eigendom van de leasemaatschappij, tenzij dit anders is overeengekomen. Bij bepaalde aanbieders kan je de auto overkopen aan het eind van de leaseperiode.

Financial lease

Dit in tegenstelling tot financial lease, een populaire constructie in de zakelijke leasewereld. Als je kiest voor financial lease wordt de auto aan het eind van de leaseperiode wel het bezit van de eigenaar. Het gaat hier eigenlijk om een kredietverstrekking, met een auto als object. Operationele zaken zoals reparatie, onderhoud en service zijn geen onderdeel van deze overeenkomst.

Private lease wordt (voor zover wij weten) nergens aangeboden op basis van financial lease. Je mag de leaseauto aan het eind van de looptijd dus niet houden. Wel bieden veel leasemaatschappijen op dat moment de mogelijkheid om de leaseauto over te kopen.

Lees hier meer over de verschillende leasevormen.