Kan ik mijn leasecontract verlengen?

Ontdek waar je op moet letten bij het verlengen van je leaseovereenkomst

Dat is uiteraard mogelijk maar niet zonder overleg met de leasemaatschappij. Er is namelijk geen enkele vorm van stilzwijgende verlening mogelijk, ook al is dat de wens van de klant. Dit heeft te maken met het Keurmerk voor Private Lease: hierin is vastgelegd dat aangesloten leasemaatschappijen de consument moeten beschermen tegen te hoge lasten. Het verlengen van een contract en de bepalingen hieromtrent maken deel uit van deze bescherming.

Na de initieel overeengekomen leaseperiode kan de financiële situatie van een consument sterk veranderd zijn. Deze moet bij een gewenste verlenging dus nogmaals onder de loep worden genomen. Er zal dus, ook bij het in overleg verlengen van het leasecontract, wederom een kredietacceptatietest en BKR-check worden uitgevoerd.

Dit houdt dus tevens in dat de standaard procedure bij het aflopen van het contract bepaalt dat de auto weer moet worden ingeleverd. Dat moet gebeuren op de laatste werkdag binnen de leaseperiode en de berijder dient dit zelf in de gaten te houden. Als je de auto langer wilt blijven gebruiken is dat dus mogelijk, enkel in overleg met de leasemaatschappij.

Mocht dit de wens zijn houd er dan rekening mee dat je in essentie een ‘gebruikte’ auto wenst te leasen. Dit kan weer voordelig uitpakken in termen van een lager leasetarief. Het is ook mogelijk dat de leasemaatschappij bij het aflopen van de overeenkomst je een aanbieding doet om de auto over te kopen, hier kan je natuurlijk gebruik van maken.