Vervangend vervoer private lease

Alles over de voorloopauto bij wachttijd en vervangend vervoer

Je hebt gekozen voor private lease en het moment is daar. De overeenkomst is een feit en jouw gloednieuwe bolide wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd. Helaas betekent “zo snel mogelijk” in het geval van private lease een periode van minimaal drie weken. Levertijden kunnen zelfs oplopen tot een maand of acht. Wat kan je verwachten in de tussenliggende periode? De voorloopauto biedt hier de uitkomst.

Ook behandelen we het onderwerp vervangend vervoer. Hoewel in voorwaarden sterk vergelijkbaar met die van de voorloopauto, zijn er toch verschillen.

Heb je recht op vervangend vervoer bij autopech?

Vervangend vervoer is vrijwel altijd bij het private leasetarief inbegrepen. Wel is het zo dat leasemaatschappijen hieromtrent uiteenlopende voorwaarden hanteren, die tevens weer te maken hebben met levertijd. Vervangend vervoer impliceert bijna dat het snel geregeld wordt, maar dat is niet altijd waar. In veel gevallen stelt de leasemaatschappij dat je tot 72 uur moet wachten op vervanging, niet echt ideaal.

Kan dat ook sneller?

Het verkorten van deze wachttijd is gelukkig wel mogelijk, maar dan tegen bijkomende kosten. Veelal kan je bij het aanvragen van jouw leaseauto kiezen voor een ‘pakket of module’ die hiervoor bedoeld is. Bij het aanvinken hiervan krijg je bijvoorbeeld gegarandeerd binnen 24 uur vervangend vervoer. Gemiddeld betaal je voor een dergelijke module €3 of €4 extra per maand.

Eenzelfde principe geldt voor vervangend vervoer in het buitenland. Voor een paar euro extra per maand, kan je een module afnemen voor internationale pechhulp.

Wat is een voorloopauto?

Bij langere wachttijden krijg je als vrijwel altijd de optie om het leasecontract toch direct in laten gaan. In dat geval krijg je van de leasemaatschappij tijdelijk een voorloopauto. Dit zal altijd een model zijn die sterk overeenkomt met de auto die je initieel hebt besteld. Je kan deze als leaser gebruiken om de wachttijd te overbruggen, zo kan je dus direct rijden.

Als je ervoor kiest liever te wachten, dan start het contract pas bij ontvangst van de auto die je daadwerkelijk hebt aangevraagd. In dit geval is een voorloopauto overbodig.

Wat kost een voorloopauto?

De kosten van een voorloopauto zijn vaak gelijk aan het maandbedrag dat je bent overeengekomen voor jouw werkelijke leaseauto. Toch kunnen de kosten wat afwijken, dit zal vaker het geval zijn wanneer je kiest voor een auto in het A-segment. Stadsauto’s zijn voordelig, soms lease je bijvoorbeeld een Citroën C1 al vanaf €199 per maand. Dat kan bijna niet voordeliger en hierdoor wordt het lastig een gepaste voorloopauto te vinden voor een vergelijkbaar tarief.

Als een dergelijke auto niet op voorraad is, kom je dus altijd in een duurder model te rijden. Vaak zal de leasemaatschappij in dit soort situaties een handreiking doen. Bijvoorbeeld door de voorloopauto toch aan te bieden voor het origineel afgesproken maandtarief.

Wat voor een auto krijg ik ter vervanging?

In de regel zal dit een huurauto betreffen; eentje die valt in hetzelfde segment als jouw huidige leaseauto, maar dan met wat extra kilometers op de teller. Leasemaatschappijen hebben in vrijwel alle gevallen een poel aan auto’s voor kort en tijdelijk gebruik. Het formaat van deze poel zal bepalen of je als klant ook nog ‘iets te kiezen hebt’. Bij de grotere leasemaatschappijen, is er vaak voldoende aanbod. Wanneer je echter een willekeurige auto krijgt aangewezen, zal je het hiermee moeten doen. Gelukkig is dit maar tijdelijk en is je eigen private leaseauto weer snel beschikbaar.

Krijg ik een andere auto na diefstal?

Diefstal is bij private lease standaard verzekerd. Het kan gebeuren dat een leaseauto wordt gestolen en het is in dat geval belangrijk om direct de leasemaatschappij te informeren. Zij zullen bepalen of je zelf aangifte dient te doen bij de politie, of dat zij dit doen als eigenaar van de auto. Neem daarom eerst contact op met jouw leasemaatschappij en vraag welke stappen er moeten worden genomen.

Je krijgt gedurende 30 dagen een auto ter vervanging. Wanneer jouw leaseauto niet binnen deze termijn wordt teruggevonden dan beëindigt de leasemaatschappij het private leasecontract. Dit houdt ook in dat je een nieuw leasecontract aan zal moeten gaan. Hierbij kies je dus ook weer een nieuwe auto uit.